ADHD, autismul si alte tulburari neurobiologice apar mai mult la baieti

ADHD, autismul si alte tulburari neurobiologice apar mai mult la baieti

Din categoria de tulburari neurobiologice, cele mai cunoscute sunt ADHD si autismul. Aceste doua afectiuni au o incidenta de 80% la baieti si doar de 20% la fete. De ce sunt baietii mai predispusi la astfel de tulburari? Afla raspunsul acum, la Traieste Sanatos cu Simona.

Intr-un studiu pe care l-am scris, am descoperit foarte multe diferente, din punct de vedere genetic, neurologic, imunitar, biologic, cu avantaje foarte mari pentru fete”, explica psihologul Marius Zamfir despre diferentele dintre fete si baieti.

El ne spune ca, predispozitia baietilor pentru tulburari neurobiologice apare din cauza cromozomului Y. Cum fetele au doi cromozomi X, iar baietii doar unul, „orice deficienta pe acea pereche de cromozomi, la fetite, o suplineste celalalt cromozom X, pe cand, la baietei, orice deficienta nu poate fi compensata.”

In plus, tot in al doilea cromozom X, fetele au o substanta care le ajuta in procesul antiinflamator, protejandu-le creierul de o mare parte din tulburarile neurologice.

Mai multe pe acest subiect poti afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s