Primul program social din Romania dedicat copiilor dislexici

Desi dislexia este una dintre cele mai frecvente tulburari de invatare la nivel mondial, afectand 1 din 10 copii, in Romania exista prea putini specialisti si pedagogi formati in acest domeniu.

Pentru a veni in sprijinul copiilor afectati de dislexie, OMV si Asociatia Romana pentru Copii Dislexici au lansat un program social dedicat acestor copii cu tulburari de invatare.

In cadrul programului „OMV Move & Help – Mergi mai departe citind” a fost creat site-ul www.dislexic.ro – primul portal din Romania care cuprinde informatii utile, avizate de specialisti in domeniul tulburarilor de invatare.

De asemenea, a fost reeditat indrumatorul de specialitate „Eu citesc mai bine!”, realizat de un colectiv de autori din Targu Mures, aici existand singura scoala din tara unde copiii dislexici beneficiaza de un program de invatare adaptat nevoilor lor specifice.

In cadrul programului a fost lansata, sub sloganul „Mergi mai departe citind”, si o campanie de strangere de fonduri pentru comunitatea copiilor dislexici din Romania.

Campania se desfasoara in perioada 15 aprilie – 15 iunie 2010 in toate statiile OMV din tara, de unde pot fi achizitionate patru modele de carti postale ce ilustreaza desene realizate de copii de la Gimnaziul „Nicolae Balcescu” din Targu Mures. Fondurile obtinute din vanzarea cartilor postale vor fi donate Asociatiei Romane pentru Copii Dislexici.

Dislexia este cea mai frecventa tulburare de invatare la nivel mondial, fiind o tulburare de prelucrare a informatiilor cauzata de o disfunctie neurologica. 

Tulburarile de invatare nu au legatura cu nivelul de inteligenta si nu se explica prin lipsa exersarii, lipsa de motivare, factori emotionali sau slaba pregatire a profesorilor si nu sunt influentate nici de nationalitate sau de nivelul socio-cultural al familiilor.

Se poate vorbi de tulburari de invatare in cazul copiilor la care rezultatele obtinute la citit-scris sau socotit raman mult sub rezultatele asteptate, raportate la nivelul capacitatilor intelectuale si la efortul depus pentru invatare.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s