Permite-ti sa fii artist chiar daca nu ai talent

Data viitoare cand te simti coplesit/a de munca, de treburi, de grijile de acasa, ia o pauza si apuca-te de o activitate artistica. Iti vei face un serviciu.

Multe studii au aratat ca exista o legatura intre activitatile creative, artistice, si reducerea nivelului de cortizol din organism (cortizolul fiind hormonul stresului). Unul dintre cele mai recente studii pe aceasta tema, merge mai departe si argumenteaza ca nu conteaza cat de talentat esti intr-un domeniu artistic, nu conteaza varsta, sexul si nu conteaza nici ce activitate artistica desfasori.

Important este sa te descarci emotional. Si s-ar putea sa nu ai mereu la indemana cele mai potrivite cuvinte. Sau s-ar putea ca nici macar sa nu vrei sa vorbesti. Poate te vei simti prea epuizat/a sau pe punctul de a izbucni in lacrimi.

In astfel de momente, pune mana pe creion si hartie sau pe o carte de colorat sau pe lipici si hartie creponata. Apuca-te de orice activitate care iti provoaca imaginatia si abilitatile artistice.

Lasa deoparte mandria („Va iesi un dezastru!”) sau temerile („Nu pot sa pictez, pentru ca nu am facut asta niciodata…”) pentru ca nu creezi aceasta bucatica de arta pentru nimeni altcineva. Este doar pentru tine, pentru linistea ta sufleteasca si psihica, pentru reducerea stresului.

Aceeasi metoda este aplicata si in terapia prin arta, in care activitatile artistice sunt menite sa iti imbunatateasca starile emotionala, psihica si chiar si fizica. Diferenta este ca, in cazul terapiei, specialisti in arta si in terapie sunt acolo pentru a da sens simbolurilor si metaforelor folosite in arta ta. Terapia prin arta este folosita mai ales in cazul copiilor cu probleme de dezvoltare si este pentru oricine care se confrunta cu o situatie traumatica.

Insa, in cazul in care doar simti ca ai nevoie sa te descarci, nu este necesar sa mergi la terapie, ci te poti folosi de efectele terapeutice ale artei chiar la tine acasa. Acesta este si unul dintre motivele pentru care exista atat de multe carti de colorat pentru adulti (si sunt foarte „la moda”): pentru ca traim intr-o lume agitata, stresanta, in care avem nevoie de cateva clipe de liniste.

Nu trebuie sa dureze mult. Studiul mentionat mai sus a relevat ca si 45 de minute sunt suficiente pentru o scadere considerabila a nivelului de cortizol din organism. Si poate fi orice: muzica, desen si pictura, sculptura, bricolaj si colaje, dans.

Pe tine ce forma de arta te ajuta in momentele de stres?

Vezi si:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s