Pescăruș cu picioare galbene - foto Emil Todorov

Pasari din Romania si superputerile lor

SuperEroii Itsy Bitsy stiu deja ca toti copiii si oamenii mari au tot felul de superputeri, dar tot au fost surprinsi sa descopere ca si pasarile au superputeri.

Livia Gyongyosi, membru SOR Bucuresti si voluntar SOR, ne-a povestit despre o multime de lucruri uimitoare pe care pasarile le pot face si la care noi, oamenii, nu putem decat sa visam.

De exemplu, se pot ridica in aer si pot inainta fara elice sau motor. Se scufunda si inoata minute in sir fara echipament de scafandru sau tub de oxigen. Pot sta timp de 3-4 saptamani pe loc, fara sa se planga de plictiseala, atunci cand cuibaresc. Iar daca ar participa la un concurs de orientare nu s-ar putea masura cu ele nici macar cel mai priceput cercetas. Fara sa aiba GPS sau macar o busola, pasarile pot face calatorii de mii de kilometri si stiu sa se intoarca exact in locul din care au plecat.

Pe langa toate astea, unele pasari au superputeri doar ale lor, pe care biologii le numesc adaptari. Aceste superputeri sunt, de fapt, solutiile pe care natura le-a gasit la problemele unor specii de pasari care aveau nevoie sa supravietuiasca in conditii deosebite.

Pe scurt, natura a fost foarte creativa si inventiile ei functioneaza excelent, iar pasarile pe care ti le prezentam in continuare pot dovedi asta.

Pescarusii

Se stie ca apa sarata a marilor nu-ti stinge setea, dar ghici cine poate sa bea linistit apa direct din mare? Pescarusii si alte pasari marine, cum ar fi albatrosii, au o glanda speciala deasupra ochilor care functioneaza ca un filtru pentru apa sarata a marii. Aceasta glanda este mult mai eficienta decat rinichii, pe care de fapt ii protejeaza. Sarea ajunge in sange, este filtrata de acea glanda speciala si se transforma intr-un lichid foarte sarat. Lichidul iese apoi din corpul pasarii prin nari, ca o saramura. La fiecare picatura mai mare, pasarea scutura din cap, ca sa scape de ea.

Viesparul

Dupa numele pe care-l are, nu e greu deloc sa-ti dai seama ca acestei pasari ii place sa manance viespi. Desi hrana ei este mult mai variata (prinde si soparle sau soricei), aceasta pasare rapitoare e specializata in gasirea cuiburilor de viespi. O intepatura de viespe sau albina nu e cine stie ce, daca nu cumva ai vreo alergie. Dar daca zeci de insecte te-ar intepa in acelasi timp, pentru ca tocmai le-ai atacat cuibul si te pregatesti sa le mananci, ai avea o mare problema.

Asa cum apicultorii poarta echipament special atunci cand umbla la stupi, si viesparii au un „costum” care ii protejeaza de intepaturile insectelor. E un costum pe care il poarta mereu, asa ca il spala si-l aranjeaza zilnic, ca sa fie mereu ca nou. Penele de pe capul pasarii sunt ca o armura: scurte, dese si aranjate ca niste solzi. In plus, unii cercetatori spun ca penele viesparilor sunt acoperite cu o substanta care indeparteaza insectele. Si picioarele viesparilor sunt protejate de intepaturi, pentru ca acele viespilor si ale albinelor nu pot strapunge solzii tari care le acopera.

Ciocănitoare de grădini. Foto: Livia Gyongyoși
Ciocănitoare de grădini. Foto: Livia Gyongyoși

Ghionoaia verde si alte ciocanitori

Ciocanitorile sunt niste pasari extraordinare, de la care oamenii au invatat multe. Le gasesti oriunde sunt copaci batrani in care sa-si poata face cuibul. Cele mai multe dintre ele isi cauta mancarea tot prin copaci si ciocanesc minute in sir pana ajung la insectele ascunse in trunchiul cate unui plop. Cum de nu le doare capul? Iti poti imagina cat de dureros ar fi, pentru un om, sa loveasca puternic cu capul, iar si iar, un copac? Ciocanitoarea, insa, e special construita pentru a face asta fara sa se raneasca. Forma ciocului si a capului, precum si faptul ca inauntru, creierul are foarte putin spatiu pana la craniu apara pasarea de socul loviturilor.

Ghionoaie verde. Foto: Livia Gyongyoși
Ghionoaie verde. Foto: Livia Gyongyoși

Printre cele 10 feluri de ciocanitori care traiesc in Romania, doua sunt mai speciale: ghionoaia verde si ghionoaia sura. Amandoua sunt verzi. De ce? Pentru ca, spre deosebire de celelalte ciocanitori, le place sa manance furnici, direct din musuroi. Asa ca isi cauta hrana mai mult prin iarba, iar penele verzi le ajuta sa se ascunda.

Daca ar trebui sa bei sau sa mananci dintr-un pahar foarte ingust, pe care n-ai cum sa-l tii in mana si sa-l inclini, ai avea nevoie de o limba foarte lunga ca sa te hranesti. Aceasta e una dintre superputerile ciocanitorilor. Au o limba lipicioasa si de cateva ori mai lunga decat ciocul lor, ca sa ajunga la furnicile si larvele din musuroaie sau din crapaturile inguste ale copacilor. Atunci cand nu mananca, isi tin limba infasurata intr-un canal special, in interiorul craniului. Iar cand au nevoie o lanseaza rapid, insectele se prind pe ea si masa e servita.


Ultimele articole

Un comentariu la „Pasari din Romania si superputerile lor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s