Pasari si fenomene de pe lac: rata mare si eclipsa de ratoi

„Ratustele mele pe apa s-au dus…” spune un cantecel pentru copii. Un iubitor de natura pasionat de studiul pasarilor ar intreba, insa, unde dispar ratoii?

Livia Gyongyosi, membru SOR Bucuresti si voluntar SOR, stie ca, la mijlocul verii, ratoii intra in eclipsa, una mai speciala, nu ca aceea de Soare sau de Luna.

Dupa multe luni in care au fost admirati pentru penajul lor frumos colorat, masculii de rata mare par sa fi plecat cu totii de pe lacurile din parcuri. Daca nu ne uitam foarte atent, putem crede ca au ramas doar ratele, cu penele lor monotone, in nuante de maro si bej. Dar nu e asa.

Rata mare este una dintre cele mai numeroase si iubite specii de pasari pe care oamenii le intalnesc cand ies sa se relaxeze in natura, in preajma unui lac sau a unui rau. Pentru ca ea este cea care sta zile in sir pe cuib si cloceste ouale, femela are pene in culori sterse, maronii, care o ajuta sa se camufleze, sa treaca neobservata.

Masculii, in schimb, sunt foarte spectaculosi: au capul verde-albastrui, uneori cu irizatii violet, un inel alb in jurul gatului, piept maro-purpuriu si pene gri deschis pe spate si abdomen. Coada ratoiului e neagra si are un carliont haios in varf. Cu un costum atat de pestrit, este destul de usor sa-l vezi.

Rata mare si ratoi. Foto: Livia Gyongyoși
Rata mare si ratoi. Foto: Livia Gyongyoși

In fiecare an, ratele si ratoii naparlesc. Asa cum fac si alte pasari de apa, rata mare isi innoieste in fiecare an penele, inclusiv pe cele de zbor. Fata de alte pasari care renunta treptat la aceste foarte importante pene de pe aripi, ratele naparlesc complet si devin, pentru cateva saptamani, foarte, foarte vulnerabile.

Cel mai riscant e pentru ratoi, pentru ca sunt atat de colorati. Ca sa nu riste totusi foarte mult, in perioada naparlirii, penele de pe capul si trunchiul ratoiului sunt primele pe care le schimba. Aceste pene sunt inlocuite cu unele maronii, asa cum au femelele, ca sa-l ajute pe ratoi sa se ascunda mai bine in stuf. in final, ratoiul va arata ca o rata.

Acest penaj se numeste penaj de eclipsa si este motivul pentru care putem avea impresia uneori ca nu avem nici un ratoi pe lac, ci doar rate. Cu putin antrenament, orice pasionat de pasari poate, in timp, sa invete sa diferentieze un ratoi „in eclipsa” de o ratusca.

Ratoiul nu ramane prea multa vreme imbracat ca o rata. Toamna revine la costumul lui colorat, care se numeste penaj nuptial.

Rata mare - mascul. Foto: Livia Gyongyoși
Rata mare – mascul. Foto: Livia Gyongyoși

Acum, ca i-am demascat, hai sa vedem ce alte lucruri interesante au descoperit oamenii despre rata mare.

  • Cuibul

Ratei mari ii place sa-si faca cuibul aproape de apa, in tufisuri, in cate o adancitura in pamant, ascunsa de privirile indiscrete, sau in cate o scorbura. Se intampla totusi uneori ca pasarea sa aleaga pentru cuibarit un balcon de bloc sau o scorbura aflata la mai multi metri de pamant. Asa ca puii vor fi nevoiti sa sara de la inaltimi destul de mari chiar in prima zi de viata. Pentru ca sunt usori si de regula suprafata pe care aterizeaza nu e foarte dura, saltul se termina in general cu bine.

  • Copii descurcareti

Bobocii ies din oua dupa 28 de zile si, dupa ce li se usuca si infoaie puful, pornesc impreuna cu mama lor spre apa. Puii de rata stiu sa inoate si sa se hraneasca din prima zi de viata. Dar asta nu inseamna ca n-au nevoie de mama lor. Rata este cea care ii protejeaza si ii invata tot ce trebuie sa stie un boboc ca sa ajunga un adult sanatos.

  • Mancarea preferata

Cand se apropie de tine leganandu-se pe apa si te priveste cu un singur ochi, cu capul usor inclinat pe o parte, e greu sa nu-i dai atentie. Nu-i nicio problema sa-i dai atentie, important este sa nu-i dai paine. Nici covrigi, biscuiti, gogosi, cozonac sau alte produse de patiserie. De fapt, cel mai bine ar fi sa nu o hranesti deloc, nici macar iarna.

Cata vreme apa nu este inghetata, rata are tot ce-i trebuie la ea pe lac: insecte, moluste, tot felul de radacini si plante de apa care sunt pentru ea cea mai buna hrana din lume.

Painea pe care i-o arunca oamenii crezand ca-i fac un bine ii da senzatia ca s-a saturat, dar nu-i ofera nutrientii de care are nevoie. Daca vrei neaparat sa-i duci ceva de mancare unei pasari de apa poti sa-i lasi pe mal cateva boabe de grau sau de porumb, salata sau varza cruda tocata. Dar cel mai bine este sa o lasi in pace si sa o saluti de la distanta.

  • Labute curajoase.

Cum altfel ai putea numi niste picioare care nu se tem sa stea iarna fara sosete si fara ghete direct pe placa de gheata de la suprafata lacului? Labutele portocalii de rata mare lipaie de colo-colo pe gheata si prin zapada, cand pasarea iese pe mal sa caute ierburi si seminte bune de mancat. Rata nici nu raceste, nici nu ingheata. Sistemul lor circulator este special, asa ca sangele care circula prin labutele lor este intotdeauna cald.

  • Macanitul.

Rata mare este singura specie de rata salbatica pe care o vei auzi macanind. in Romania cuibaresc, ierneaza sau trec in drum spre alte tari peste 10 feluri de rate: pestrita, fluieratoare, rosie, mica, motata, cu ciuf, sulitar, lingurar, sunatoare, cu cap castaniu si lista continua. Dar numai femela de rata mare face „mac!”.

Acum, ca ai aflat atat de multe despre rata mare, nu-i asa ca vei privi altfel ratele de pe lac data viitoare cand mergi in parc?

Autor articol: Livia Gyongyosi, iubitoare de pasari si voluntar in cadrul SOR.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s