Parintii stresati modifica genele copiilor

Parintii stresati pot modifica codul genetic al unui copil, cu rezultate vizibile abia in adolescenta, arata un studiu al Universitatii Wisconsin, citat de site-ul livescience.com.Astfel, experientele traite in copilarie pot avea efecte pe pe termen lung, influentand viitorul acestuia.

Analiza s-a bazat pe mostre de ADN prelevate de la mai mult de o suta de copii de pana la 15 ani, comparandu-le cu datele colectate intre 1990 si 1991. Parintii au dat informatii privind nivelul lor de stres, nivelul furiei, posibile depresii si problemele financiare.

„Este prima dovada ca agresivitatea si stresul parintilor in primii ani din viata unui copil modifica epigenomul acestuia. Acest lucru ofera un mecanism prin care experientele <> si raman acolo pentru multi ani”, spune unul dintre cercetatorii care au realizat studiul, Michael S. Kobor.

Echipa de cercetatori a analizat datele epigenetice ale copiilor. Epigenetica este un proces prin care expresia genelor se modifica, dar secventa de ADN ramane stabila. In stransa legatura cu epigenetica se afla procesul numit metilatie, in care un grup de substante chimice se ataseaza ADN-ului unei persoane si poate genera modificari in expresia anumitor gene in fata stimulilor sociali si fizici. Copiii care au avut parinti stresati au raportat un nivel al metilatiei ridicat in momentul cand au devenit adolescenti.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca mamele stresate influenteaza atat baietii, cat si fetele, dar tatii au un efect mai mare asupra fiicelor. Descoperirea vine sa intareasca cele afirmate in studii anterioare, care au pus in stransa legatura aparitia pubertatii timpurii sau a temperamentului dificil al fetelor cu absenta tatilor.

Sursa: Adevarul


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s