Nevoia de imbratisari

Inca de cand se naste, bebelusul simte nevoia sa fie imbratisat de mama lui, asa cum simte si mama, de altfel. Iar momentul in care iti imbratisezi copilul pentru prima data e de-a dreptul magic si imposibil de uitat.

Vreau sa vorbim, insa, despre cat sunt insa de importante imbratisarile pentru un copil si despre cat de multe ii poti oferi, in asa fel incat sa nu-l inveti rasfatat. Glumesc. Nu exista absolut nicio legatura intre imbratisari si rasfat. Imbratisarile sunt, chiar, necesare supravieturii, iar lipsa lor, in special la copii, poate avea consecinte foarte triste asupra sanatatii lor emotionale. Exista numeroase studii care leaga lipsa apropierii fizice din primii ani de viata cu un nivel ridicat de agresivitate la maturitate, lipsa de incredere in sine si dificultati de relationare. De asemenea, lipsa apropierii si a imbratisarilor poate duce chiar la stagnarea dezvoltarii fizice a copiilor.

Asa ca imbratiseaza-ti copilul ori de cate ori ai ocazia, mai ales atunci cand plange sau e suparat. Urmeaza-ti instinctul si nu te mai gandi de doua ori inainte sa-l iei pe cel mic in brate si sa-l dragalesti, chiar si atunci cand e mai marisor. Aa, si nu te mai intreba daca nu cumva il tii prea mult in brate si-l inveti rasfatat. Ar putea sa te mire, dar tocmai faptul ca are parte de suficienta apropiere si afectiune din partea ta il va face mai putin rasfatat si va deveni mai independent.”

Georgiana, mama de pici

Mai multe sfaturi din experienta de mama a Georgianei gasiti aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s