A fost lansat numarul unic gratuit pentru copii – 119

Copiii aflati in situatii de abuz, exploatare sau neglijare, parintii, rudele sau cetatenii care au cunostinta de astfel de cazuri pot suna de acum gratuit la 119.

Numarul 119 a devenit functional pe 5 ianuarie si poate fi apelat 24 de ore din 24, fiind destinat semnalarii cazurilor de abuz, exploatare si neglijare a copiilor.

Numarul face parte din Programul National de Suport al Guvernului pentru copiii, in contextul pandemiei de Covid 19 – Din grija pentru copii, adoptat prin OUG. Nr. 105/2021, iar scopul acestuia este de a depista si interveni cu specialisti din domeniul protectiei copilului, in timp real, in situatiile in care integritatea fizica si psihica a copiilor este in pericol.

Numarul 119 beneficiaza de o infrastructura complexa de interventie specializata si suport pentru copii, in timp real, posibila datorita implementarii, in cele 47 de Directii de Protectie a Copilului din tara, a unor servicii de call-center, in cadrul carora operatorii preiau apelurile 24 de ore din 24.

Operatorii utilizeaza o platforma digitala integrata, interconectata cu numarul 112, iar fiecare apel este monitorizat si gestionat in baza unor proceduri clare, astfel ca niciun caz nu poate fi inchis fara solutionare.

Exista echipe mobile de interventie specializata ale DGASPC in fiecare judet din tara, formate din specialisti in protectia copilului, care intervin in timp real (24 din 24 ore), iar in situatiile de risc imediat la adresa vietii copilului, numarul unic de urgenta 112 preia cazurile in regim special.

In situatiile in care copiii necesita doar suport psiho-emotional, ei sunt transferati telefonic catre echipele de psihologi existente la nivelul tuturor DGASPC din tara.

”Numarul 119 reprezinta un salt urias pe care Guvernul il realizeaza pentru depistarea cazurilor de abuz impotriva copiilor si pentru interventia specializata in timp real. Este momentul in care putem vorbi despre un sistem dinamic, transparent si unitar la nivel national prin care putem sa ajungem la copiii aflati in situatii grave si el este rezultatul unui amplu proces colaborativ si de reglementare derulat in ultimul an”, a declarat Madalina Turza, Consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului si coordonatoarea programului Din grija pentru copii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s