Neuronii oglinda, empatia si teama de separare

Neuronii oglinda, empatia si teama de separare sunt trei elemente strans legate intre ele, ce ii influenteaza pe cei mici. Descopera mai multe despre aceste concepte.

Neuronii oglinda au fost descoperiti acum 20 de ani la maimute. Dr. Daniel Siegel este unul dintre primii specialisti in neurostiinta care i-a studiat in legatura cu abilitatea oamenilor de a simti empatia.

Empatia este acea capacitate umana miraculoasa de a ne pune in locul cuiva si de a simti exact ce simte acea persoana. In cartea sa, Parentaj Sensibil si Intelgigent (Ed. Herald, 2013), Siegel spunea ca, datorita acestor neuroni oglinda, emotiile percepute in persoana cu care relationam se oglindesc si inauntrul nostru. De fapt, asta inseamna ca starea interioara a unei persoane, o data ce am empatizat cu ea, este creata si in noi insine.

Spre exemplu, incepem sa plangem atunci cand vedem pe cineva plangand. Sau, atunci cand copiii nostri simt ca noi avem o stare interioara de neliniste emotionala, o preiau si ei de la noi, purtandu-se usor nerezonabil si, de fapt, semnaland: ‘Mami, tati, ce se intampla aici? Nu va simt in echilibru, asa ca mi-l pierd si eu pana va reveniti voi!’

De multe ori, aud de la parintii cu care lucrez: ‘Copilasul meu nu se desprinde de mine. Cred ca are teama de separare. Dar cum se poate, de vreme ce eu am stat incontinuu cu el acasa?’

Teama de separare poate sa apara din mai multe motive la copii: fie datorita separarii mamei de bebelus la nastere, fie datorita pierderii cuiva drag din familie, fie datorita pierderii unei sarcini, fie datorita plecarii parintelui pe ascuns de acasa, pentru a evita plansul copilului etc. Insa, de foarte multe ori, parintii spun ca niciunul dintre motivele enumerate mai sus nu este valabil si, cu toate astea, copilul are anxietate de separare fata de unul sau ambii parinti. Munca lui Siegel m-a facut sa ii intreb pe parinti:

‘Cum arata separarea ta fata de proprii parinti? Ti-a fost teama sa stai fara ei? Ai crescut cu bunicii tai? Esti gelos in relatiile tale de adult?’

Raspunsul e unanim ‘DA’ la toate sau unele din aceste intrebari.

Si, pe baza spuselor lui Siegel, nu pot sa nu ma intreb: daca neuronii oglinda ai copilului simt teama de separare a propriului parinte, teama care nu e vindecata? Acesti neuroni oglinda fac ca anxietatea de separare a parintelui sa se instaleze si inauntrul copilului? Oare atitudinea copilului de agatare de propriul parinte este semnalul cel mai vizibil ca exista dureri de separare ale parintelui, care nu sunt procesate, integrate si vindecate?

Comunicarea invizibila dintre cele doua minti ale parintelui si copilului este aproape mistica: copilul devine oglinda emotiilor vechi si noi ale parintelui, ale durerilor vechi si neprocesate. Copilul, pentru ca se naste cu o nevoie acuta de siguranta emotionala, are nevoie de niste parinti echilibrati emotional, motiv pentru care, inconstient, isi apasa parintele pe butoanele acelea care dor. Pentru a se vindeca de trecut si pentru a oferi stabilitate emotionala copilului sau. Si toate astea se petrec datorita neuronilor oglinda!!

Experienta mea legata de vindecarea temerii de separare (dar si a altor dureri mai vechi) la copii este ca este un proces pe termen lung, care are loc in paralel cu vindecarea anxietatii la parinte.

Este un proces lung, dar frumos, fiindca e ca un drum pe care parintele si copilul il strabat tinandu-se de mana, unul alaturi de celalalt, un drum care ii imbogateste unul pe celalalt de experiente noi, traite impreuna, ca doua fiinte care se contopesc una cu alta, dar care sunt, in acelasi timp separate.

Dr. Daniel Siegel vine pentru prima oara in Romania, pe 27 septembrie, in Bucuresti, la Rin Grand Hotel. Vino sa afli despre relatia de atasament dintre parinte si copil, viata emotionala a adolescentilor si vindecarea emotionala a parintilor. Pentru inscrieri si mai multe informatii, intra pe site-ul oficial al evenimentului.

Autor articol: Otilia Mantelers– Instructor Parenting by Connection si psiholog in formare, Blog Joc si Emotii.

sursa foto: http://ieet.org/index.php/IEET/more/decroft20130313


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s