Scapa-l de anxietati prin joc

Jocul poate fi o unealta puternica in cresterea copiilor. Larry Cohen, renumit psiholog, ne prezinta cateva dintre cele mai des intalnite anxietati ale copiilor si cum le putem elimina prin joc.

Fie ca vorbim de cosmaruri si de Bau-Bau, fie ca ne referim la testele de la scoala, copiii au si ei temerile lor. Este important de retinut, insa, ca aceste frici sunt reale si nu ar trebui luate in deradere. In schimb, am putea sa le transformam in… jocuri!

Lawrence J. Cohen, psiholog specializat in jocul copiilor si terapia prin joc, ne vorbeste despre aceste anxietatile micutilor si despre cum ii putem ajuta sa le depaseasca.

Oana Anghel: Care ar fi motivele de anxietate la copii? Cum ii pot ajuta parintii?

Larry Cohen: Copiii foarte mici se tem foarte mult de singuratate sau de separarea de parinti.

Pe masura ce cresc, s-ar putea sa capete diverse alte frici – zgomote puternice, scene infricosatoare din filme, hoti sau alti „oameni rai”.

La scoala, s-ar putea sa se teama de batausi (bullies) sau ca nu vor fi placuti de nimeni.

Unii copii sunt anxiosi cand se gandesc la viitorul lor, in timp ce altii se tem pentru ca au avut o boala sau au trecut printr-o procedura medicala.

Alti copii se nasc cu un anumit tip de temperament care ii face mai sensibili la orice este nou. De aceea, intr-o situatie noua sau fata de o persoana noua in viata lor, acestia au nevoie de timp sa se apropie, pentru a se simti confortabil.

Copiii care sunt baturi sau care vad pe cineva drag cum este abuzat sunt foarte inclinati spre dezvoltarea anumitor frici. Dar chiar si cei care nu au fost abuzati pot avea temeri asemanatoare.

Ca parinti, ii putem ajuta pe micuti cu toate aceste frici si anxietati, daca le oferim caldura si empatie, in loc sa le desconsideram, sa le minimalizam sau sa radem de fricile lor. Putem sa ii ajutam sa faca fata fricilor, fara a-i forta sa faca ceva pentru care, pur si simplu, nu se simt pregatiti.

De exemplu, daca unui copil ii este frica sa inoate, nu vrei sa stea mereu in casa si sa evite apa mereu, dar nici nu vrei sa il fortezi sa traca peste aceasta temere, aruncandu-l la mari adancimi. In schimb, este mai bine daca il iei pas cu pas.

O.A.: Puteti sa ne oferiti niste exemple de anxietati ale copiilor si cum pot fi rezolvate prin joc?

L.C.: Voi da exemple din situatii intalnite foarte des:

  • Sa zicem ca unui copil ii este frica de caini. Ai putea sa stai cu el pe marginea patului si sa ii spui: „Vom merge afara sa gasim un catel. Ne vom apropia de el foarte foarte incet si oricand vei vrea sa ne oprim asta vom si face. Apoi, cand te simti pregatit, vom mai face un pas mic spre catel.”

Eu numesc acest proces jocul „Stop and Go” („Opreste si Porneste”). Este excelent pentru a depasi asemenea frici.

  • Daca un copil se teme de un test la matematica, iata ce poti face. Ia o perna mare si spune-i: „Prefa-te ca eu sunt testul de matematica si da in mine cu perna”. De asemenea, poti spune lucruri de genul „Ha ha, eu sunt marele test rau de matematica! Am venit sa te sperii!” Iar cand micutul tau te loveste cu perna, poti fugi intr-un mod aiurit.

Nu te teme ca acest lucru l-ar putea invata pe copilul tau sa loveasca. Este fix invers. El se va elibera de anxietati prin joc si atunci nu va avea nevoie sa loveasca in alte situatii.

  • In cazul viselor urate, propun urmatoarea metoda. Un copil caruia ii era frica de cosmaruri a inventat un joc in care se strecura mai devreme in propria camera, se ascundea in spatele patului si isi „prindea” anxietatea intr-o plasa. Apoi, micutul se ducea la parintii sai pentru a le arata frica imaginara pe care o capturase. Acest lucru ii dadea curajul si increderea de a dormi linistit.

O.A.: Cum putem sa reprezentam fricile prin jocuri?

L.H.: Putem sa ne prefacem ca o papusa sau un animal de plus are aceeasi temere. Copilul tau poate fi eroul curajos care incurajeaza jucaria.

Putem folosi moduri jucause pentru a ne relaxa corpurile, astfel incat sa facem fata fricilor noastre.

De exemplu, jocul „Pizza Breath” („Suflu de Pizza”) functioneaza asa: tine-ti o mana ridicata, ca si cand ai tine o pizza. Miroase adanc acea pizza, apoi „racoreste-o” sufland tare de tot pe ea. Este un exercitiu simplu de respiratie, dar care relaxeaza corpul si mintea.

 

Larry Cohen este autorul bestsellerului „Retete de jocuri”, tradus si publicat la Editura Trei. Cea mai noua carte a sa, „Retete impotriva ingrijorarii”, va fi lansata in Romania, pe 23 mai, eveniment la care Dr. Cohen se va intalni cu cititorii. Afla mai multe aici.

Autor interviu: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy FM

sursa foto: freedigitalphotos.net


Un comentariu la „Scapa-l de anxietati prin joc”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s