Nasterea prin cezariana – avantaje si dezavantaje

Moft sau necesitate, nasterea prin cezariana a devenit in ultimii ani o varianta controversata si totodata ceruta de catre viitoarele mame.

Nasterea prin cezariana este o alternativa la nasterea vaginala pentru care medicul obstetrician opteaza in momentul in care gravida intampina probleme de sanatate. Cu alte cuvinte, nasterea prin cezariana intervine in momentul in care viitoarea mama se confrunta cu unele afectiuni care ar putea sa-i puna viata in pericol in cazul unei nasteri vaginale. De asemenea, se impune nastere prin cezariana si daca fatul este expus unor riscuri.

In ultima vreme, insa, in Romania, numarul femeilor care opteaza pentru o nastere prin cezariana a crescut simtitor. Motivele principale sunt conditiile din spitalele de stat, dar si neincrederea in sistem. Cu asemenea statistici, se impune o trecere in revista a avantajelor dar si a dezavantajelor unei astfel de interventii chirurgicale.

Avantajele nasterii prin cezariana – cel mai important avantaj si probabil cel mai ravnit de catre multe gravide este lipsa durerilor resimtite in timpul nasterii pe cale vaginala. La o operatie de cezariana, gravida nu simte niciun disconfort, indiferent daca anestezia este totala sau rahi-epidurala. In majoritatea cazurilor, femeia este anesteziata de la brau in jos, astfel incat sa nu simta niciun disconfort si nicio durere. De asemenea, la o nastere prin cezariana, viitoarea mama nu este nevoita sa faca niciun efort. Nu trebuie sa treaca prin durerile facerii si nici printr-un travaliu lung si istovitor. Un alt avantaj al acestei interventii este acela ca viitoarei mame nu i se va face o epiziotomie. In ceea ce-l priveste pe copil, in cazul unei nasteri prin cezariana, micutul nu va mai trece prin canalul ingust al mamei, ci va fi scos de catre medicul obstretician, in conditii de siguranta. Un ultim avantaj ar fi faptul ca nasterea nu o va lua prin surprindere pe gravida. Majoritatea operatiilor de cezariana sunt programate din timp. Exista cazuri in care parintii isi pot alege inclusiv data nasterii.

Dezavantajele nasterii prin cezariana – dupa cum bine stii, nasterea prin cezariana are si cateva dezavantaje. Printre ele se numara recuperarea grea si de lunga durata a mamei. Nu este o regula ca toate femeile care nasc prin cezariana sa se recupereze in cateva saptamani sau luni, insa numarul celor care au nevoie de ajutor sustinut dupa o astfel de interventie este destul de mare. Exista si femei care se refac in trei, patru zile si care nu resimt interventia chirurgicala atat de tare. Un alt dezavantaj ar fi si durerea mare pe care mama o resimte dupa ce trece efectul anesteziei, dar si ametelile si senzatiile de greata. De asemenea, studiile arata ca femeile care au nascut prin cezariana prezinta un risc mai mare de depresie postnatala, precum si un risc mai mare de infectii sau hemoragii.

Cu toate acestea, cele mai mari dezavantaje sunt cele legate de copil. Faptul ca mama nu-si poate alapta copilul imediat ce s-a nascut este printre cele mai mari dezavantaje, mai ales in contextul in care se tot vorbeste de legatura incredibila a atingerii piele pe piele de dupa nastere. Mai mult, lactatia dupa o operatie de cezariana vine mai greu, iar din acest motiv, mai mult ca sigur, micutul va fi hranit cu lapte formula. Un alt dezavantaj al nasterii prin cezariana este si faptul ca bebelusul nu se naste la termen. In cele mai multe cazuri, medicul stabileste data nasterii cu una sau doua saptamani inainte de data probabil. Astfel ca, bebelusul este privat de un timp pretios de stat in burtica, timp in care ar putea sa ia mai mult in greutate sa sa se dezvolte mai bine.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s