Legea educatiei, promulgata de presedinte

Presedintele Traian Basescu a semnat, astazi, decretul pentru promulgarea Legii educatiei nationale, informeaza Administratia Prezidenţiala.

Anuntul privind promulgarea de catre seful statului a Legii educatiei nationale a fost facut la circa doua ore dupa cel privind decizia Curtii Constitutionale, conform careia legea este constitutionala.Invatamintul preuniversitar.

Potrivit Hotnews, printre principalele prevederi ale Legii educatiei nationale (LEN) se numara:
* Finantarea de la bugetul de stat urmeaza elevul inclusiv in invatamantul obligatoriu particular si confesional (Art9(5)). Sunt prevazute burse sociale si acces gratuit la camine si cantine din unitatile de invatamant din alta localitate decat aceea de domiciliu. (Art 12)
* Clasa a IX-a trece la gimnaziu, dar abia peste 4 ani (Art. 23) Clasa pregatitoare este inclusa in invatamantul primar si devine obligatorie (Art. 23)
* Invatamantul general obligatoriu se opreste la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului (Art.24)
* Invatamantul profesional apare ca traseu educational distinct, cu durata intre 6 luni si doi ani, varianta preluata de la Senat. (Art. 23)
* Se prevede posibilitatea contractelor de scolarizare incheiate intre agenti economici, elevi si scoli. Agentii economici beneficiaza de facilitati fiscale, in aceste cazuri. Durata si contiunutul programelor de pregatire profesionala sunt stabilite de unitatea de invatamant prin consultare cu angajatorii. (Art. 33)
* Filiera teroretica a liceului ramane de 3 ani, iar cea tehnologica de 4 ani.
* Media de elevi pe clasa, in invatamantul preuniversitar gimanzial si liceal este 25. (Art. 63).
* Admiterea la liceu se face in functie de portofoliul educational si media de absolvire (70%) si de proba de admitere, organizata de fiecare liceu (30%). Cum din portofoliul educational fiecare liceu preia ce-i convine, decizia acestuia este de fapt mult mai mare decat 30%.
* La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte-fizica, chimie, biologie), ceeace este un lucru bun, in conformitate cu situatiile reale din viata. (Art. 78) Angajarea se mentine prin concurs organizat la nivelul scolii. Profesorii si directorul nu au majoritate in Consiliile de administratie (Art. 96)
* Finantarea de baza, per capita, se asigura prin bugetele locale, din sume defalcate din TVA si alte venituri ale bugetului de stat. Aceste sume nu pot fi executate silit pentru recuperarea creantelor.

Citeste si Legea educatiei este constitutionala.

 

 

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s