Jocuri despre scoala: Cum iti incurajezi copilul sa povesteasca

Jocuri despre scoala: Cum iti incurajezi copilul sa povesteasca

Pentru a-ti da seama cum se descurca puiul tau la scoala sau cum se intelege cu invatatoarea si colegii, cele mai eficiente metode sunt jocul si comunicarea deschisa. La Meditatii pentru parinti, iti oferim o serie de jocuri despre scoala, care iti vor fi utile cand vrei sa iti incurajezi copilul sa povesteasca despre cum i-a fost ziua.

„Este important sa cream un dialog, nu un interogatoriu”, este primul sfat pe care ni-l ofera Adriana Mitu, facilitator de programe pentru copii si adolescenti.

Cu alte cuvinte, cand vrei sa afli cum i-a fost copilului tau la scoala, nu ii pune intrebari care par sa il descoasa. Stii genul: „Ce ai facut azi la scoala?”, „Ai luat vreo nota?”, „Ce teme ai?”… Sunt intrebari care il fac pe copil sa se inchida mai mult decat orice, pentru ca dau senzatia ca incerci sa il prinzi cu ceva.

In schimb, ceea ce poti face este sa incepi tu sa ii povestesti micutului tau cum a decurs ziua ta, relationand astfel cu puiul tau.

Despre cum poti transforma aceste conversatii in jocuri despre scoala iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.

Exemple de jocuri despre scoala

Pe rand, fiecare membru al familiei spune doua lucruri care i-au placut si un lucru care nu i-a placut la ziua respectiva. Impreuna, va intrebati unul pe celalalt de ce ati ales aceste evenimente din zi.

Pe acelasi sistem, fiecare membru al familiei spune doua adevaruri si o minciuna despre ce au patit in ziua respectiva. Hazul este de a face minciuna cat mai veridica, astfel incat sa fie mai greu de ghicit. Nu numai ca va veti amuza de jocul de ghicit, dar mai si aflati cate ceva unul despre celalalt.

Pentru copiii mai mici, cu varste de pana la 8 ani, functioneaza foarte bine jocurile cu papusile sau plusurile. Propune-i copilului tau sa va jucati de-a scoala si lasa-l pe el sa ghideze povestea. Situatiile pe care cel mic le aduce in joc sunt, cel mai probabil, situatii prin care el a trecut.

Pentru copiii mai mari, trecem de la jocuri despre scoala spre activitati care provoaca o conversatie. De exemplu, invita-ti puiul sa tina un jurnal cu interactiunile de la scoala. Ofera-i abtibilduri pentru a-l ajuta sa exemplifice ce simte fata de un coleg sau altul, iar apoi intreaba-l de ce a facut alegerile respective.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s