Jocul de luni: Cum ii dezvolti copilului increderea in sine

Jocul de Luni: Cum ii dezvolti copilului increderea in sine

Adriana Mitu, parenting trainer, iti spune cum iti poti ajuta puiul sa isi descopere increderea in sine, prin doua jocuri tare simpatice. Daca ai ratat emisiunea Happy Music cu Ruxandra si Marius, gasesti regulile jocurilor in podcastul de aici.

„Unul dintre pilonii esentiali ai increderii in sine este competenta perceputa”, explica Adriana Mitu.

Cu alte cuvinte, increderea in sine este strans legata de cum se vede copilul pe el insusi, ce parere are despre el si puterile sale. Iar aceasta imagine este formata in timp, de reactiile si vorbele celor din jurul sau.

Totodata, un foarte important model pentru increderea in sine este parintele. Daca parintele este increzator in propriile forte si copilul va copia acest comportament. La capitolul respect de sine, este esential modul in care parintele trateaza copilul. Daca cel mic este tratat cu respect, va creste un adult care se respecta pe el insusi.

Jocurile din podcast il vor ajuta pe micutul tau astfel:

  • sa devina mai constient de sine si de calitatile sale;
  • sa se simta mai competent si mai dispus sa incerce lucruri noi;
  • sa spuna mai rar „nu pot” sau „nu stiu”.

Afla regulile jocurilor in podcastul de aici.

Jocuri pentru a cladi increderea in sine

Joc de asocieri

Asociaza diferite calitati ale copilului cu animale, astfel incat sa il spriji pe copil sa exploreze situatiile in care se simte puternic, destept, curajos, jucaus, prietenos. Astfel, copilul isi descopera calitatile in anumite situatii concrete. Discutati despre ce anume il face sa se simta astfel si cum ar putea aduce emotia respectiva intr-un alt context din viata sa; spre exemplu cum ar putea aduce curajul intr-un moment in care ii este teama. Iata un exemplu

M-am simtit:

  • Curajos ca un leu, atunci cand
  • Puternic ca un urs, atunci cand
  • Destept ca un delfin, atunci cand
  • Jucaus ca o pisica, atunci cand
  • Prietenos ca un catel, atunci cand
Scara “Eu pot”

Scrie sau deseneaza pe fiecare treapta lucruri pe care vrei sa inveti sa le faci, Imprimati o imagine cu o scara sau jucati-va impreuna cu piese lego sau cuburi, pentru a construi o scara 3D. Roaga-l pe copil sa se gandeasca la lucruri noi pe care vrea sa le stapaneasca, spre exemplu cititul, scrisul, inotul.

Discutati impreuna despre ce poate face copilul pentru a invata acele lucruri, care sunt pasii care-l duc intr-acolo. Este important sa fie lucruri pe care copilul doreste sa le invete si nu lucruri pe care parintele sau dascalul le considera utile pentru copil.

Dupa ce piciul tau a completat toate treptele scarii, pune scara intr-un loc vizibil din camera copilului, astfel incat cel mic sa isi aminteasca mereu de lucrurile pe care vrea sa le invete si stie ca are puterea sa le dovedeasca.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s