Hraneste relatia de cuplu

Cand ai hranit ultima oara relatia ta de cuplu? (Si) Voi va spuneti mami si tati? Afla de ce este important sa faci o separare intre relatia de cuplu si relatia de parinti.

Ceea ce vreau sa iti ofer astazi este o mare descoperire pe care am facut-o acum 13 ani, cand l-am intalnit pe Jacques Salomé, creatorul Metodei de comunicare relationala ESPERE®. Acest lucru m-a ajutat enorm in relatia mea de cuplu, mai ales dupa ce am devenit mama.

Marea descoperire a fost faptul ca, pe langa relatia de cuplu dintre barbat si femeie, sot si sotie, atunci cand apare copilul mai apar trei lucruri absolut noi: rolul de mama, rolul de tata, iar intre aceste doua roluri apare relatia de parinti.

Si pentru ca o imagine face cat 1000 de cuvinte, Metoda ESPERE®, care ne ajuta sa avem relatii vii si armonioase, foloseste vizualizarea pentru a arata lucrurile despre care vorbim. De aceea vizualizeaza relatiile prin esarfe. Acestea sunt ca niste canale prin care circula mesajele noastre. In imaginea de mai jos poti vedea felul in care apar cele doua relatii paralele – relatia de cuplu si relatia de parinti.

Relatia de cupluFiecare dintre aceste relatii are nevoie sa fie hranita, in fiecare zi, ca un organism viu, cu mesaje si gesturi «sanatoase si nutritive». Altfel, in mod natural, se imbolnaveste si sufera. Asa apar certurile, neintelegerile, supararile si tensiunile in relatiile noastre cele mai apropiate. SI aceasta in ciuda faptului ca simtim multa iubire unul pentru celalalt.

Prin cele doua relatii circula mesaje si gesturi foarte diferite. In relatia de parinti, comunicam pentru a ne creste copiii cat mai bine. Luam impreuna decizii despre cum sa le implinim mai bine nevoile.

«Il duci tu azi la fotbal?»
«Ii pregatesc eu laptele.»
«Vorbesti tu cu invatatoarea?»
«Hai sa iesim in parc cu copiii.»

In relatia de cuplu, petreceti timp ca femeie si barbat, aveti momentele voastre de intimitate, dormiti impreuna, vorbiti despre pasiuni comune, traiti pasiuni comune, iesiti impreuna.

Si atunci lansez aceasta intrebare pentru fiecare dintre voi. Cat timp si spatiu ai acordat in ultimele zile relatiei tale de cuplu? Si cat timp relatiei tale de parinte?

Iti pot spune ce imi raspund majoritatea celor pe care i-am intalnit la ateliere si consultatii, care nu cunosc aceste doua relatii diferite. Din momentul in care au devenit si parinti, isi dedica majoritatea timpului relatiei de parinti si uita sa hraneasca relatia de cuplu. Ceea ce duce la multe tensiuni care afecteaza toate relatiile in familie.

Daca doresti sa faci ceva pentru a schimba in bine aceasta situatie, iata invitatii pe care ti le lansez:

  • Sa va spuneti pe nume, evitand sa va adresati unul altuia cu «mami» si «tati». Aceste apelative dragute va reduc la rolul de parinte. Pentru ca mami si tati se ocupa de copil, nu se poarta ca indragostitii, nu-i asa? In plus, aceste doua nume introduc o confuzie si mai mare, pentru ca partenerul nostru nu este nici tatal nostru, nici mama noastra. Cand va veti striga pe nume va veti reaminti ca sunteti si altceva decat parinti.
  • Savureaza despartirile de dimineata si revederea de seara cu partenerul tau, prin gesturi si cuvinte calde. Iti propun sa eviti reprosurile si ordinele cu care ne-am obisnuit sa ne intoxicam relatiile: «Iar nu ai platit intretinerea.»; «Niciodata nu duci gunoiul.» O imbratisare, un zambet, o urare calda pentru o zi frumoasa pot face minuni relatiei tale.
  • Ofera cat mai des posibil timp si intimitate relatiei tale de cuplu. Seara, dupa culcarea copiilor, weekenduri fara soacra… Roadele nu vor intarzia sa apara si nu doar relatia de cuplu va inflori. In plus, energia ta se va transmite si in alte relatii.

Tu cat timp aloci relatiei tale de cuplu si cum?

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook; amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s