Gustari care ne cresc imunitatea

Boala este ceva la care te gandesti abia atunci cand e prea tarziu. Eu iti propun o alternativa: combate raceala, epuizarea si alte afectiuni, intarindu-ti imunitatea cu niste super gustari!

Incarca-te cu energie pentru a-ti proteja organismul. Daca ti se face foame intre mese, nu ataca o punga de chipsuri. Acest gen de mancare nu face decat sa te oboseasca mai rau, din pricina continutului ridicat de calorii, conservanti si aditivi.

In schimb, invata-ti intreaga familie, de la cel mai mic pana la cel mai mare, ce gustari sunt cele mai sanatoase si ofera cat mai multa vitalitate, astfel incat imunitatea fiecaruia sa nu poata fi atacata atat de usor. In alte cuvinte, afla ce super gustari iti dau super puteri.

Ceaiul

La asta nu cred ca te asteptai, dar da: prima super gustare este ceaiul. Cauta varietati din plante, cum ar fi musetelul si ceaiul verde, pentru intarirea sistemului imunitar.

Ceaiurile din plante iti ridica nivelurile de polifenoli din sange. Adica, au proprietati antibacteriale si te tin departe de raceli. Ce fel de ceaiuri sunt potrivite pentru copii? Afla aici.

Putine grasimi nu strica niciodata

Ai tot auzit ca trebuie sa elimini grasimile din regimul tau alimentar. Si este adevarat. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa le elimini complet. Corpul tau are la fel de multa nevoie de lipide, cat are si de glucide, proteine si vitamine.

Asadar, atunci cand prepari o salata, poti adauga niste grasimi sanatoase, precum uleiul de masline sau nuci si alune. Daca nu contine si grasimi, antioxidantii din legume nu mai sunt absorbiti in organism.

Apa, cat mai multa apa

Nici nu cred ca mai este ceva de zis aici. Ai auzit peste tot cat de importanta este hidratarea. Apa iti da mineralele de care are nevoie organismul tau, regenereaza pielea, te destreseaza si protejeaza celulele.

De asemenea, consuma fructe si legume bogate in apa, cum ar fi pepenele rosu sau castravetele. Atunci cand prepari mancarea, in loc sa o fierbi, sa o prajesti sau sa o coci, alege sa o gatesti la aburi – tot apa iti vine in ajutor si de aceasta data.

Ardeii iuti

Cu toate ca mancarea picanta nu este cea mai populara si iti trebuie o oarecare tarie de caracter sa o suporti, putin ardei iute o sa iti ajute foarte mult imunitatea.
Ardeii iuti au un component numit „capsaicina” – substanta care dau gustul picant.

Capsaicina reduce greutatea corporala prin marirea consumului de energie si diminuarea poftei de mancare. De asemenea, aceasta substanta stimuleaza activitatea proteinelor care ajuta la spargerea celulelor de grasime si, in acelasi  timp, reduce activitatea enzimelor responsabile de acumularea de grasimi. In plus, datorita ardeilor iuti, grasimile sunt transformate in energie.

Propritatile capsaicinei sunt dovedite chiar si in domeniul oncologic. Conform studiilor, capsaicina poate distruge celulele canceroase si determina micsorarea tumorilor in cazul cancerului de prostata. Actiunea anticancerigena a capsaicinei este demonstrata in cazul cancerului ovarian, pulmonar si mamar.

Substanta scade colesterolul, amelioreaza durerile artitice, combate durerile de cap, calmeaza concestia nazala si tulburarile gastrice, are actiune antiinflamatoare.
Atentie, totusi! O cantitate prea mare de ardei iuti pe zi ar putea cauza dureri de stomac.

Rosiile

Tomatele contin o substanta numita licopen – un antioxidant care ajuta celulele albe sa lupte impotriva infectiilor. Rosiile mai sunt foarte bogate in fibre, au o multime de vitamine si reduc riscul bolilor cardiovasculare.

Astfel, la pranz poti gati o supa de rosii. Se spune sa bei supa de pui atunci cand racesti, dar supa de rosii chiar previne raceala.

Iaurtul si chefirul

Uneori, chiar si bacteriile sunt folositoare. Iaurtul si chefirul contin un anumit tip de bacterii utile, numite probiotice. Acestea iti ajuta organismul sa aleaga ce ii trebuie din mancare. De asemenea, sunt importante in lupta impotriva bolilor.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca, la copiii care consuma iaurt in mod regulat, sansele de imbolnavire (raceala, infectii ale urechii sau dureri de gat) sunt cu 19% mai reduse.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s