Fenomenul bullying in centrul atentiei intr-o noua editie Super Mame cu Super Puteri

Fenomenul bullying in centrul atentiei intr-o noua editie Super Mame cu Super Puteri

Bloggerita Ela Craciun, in parteneriat cu Itsy Bitsy FM, a incheiat un nou eveniment din seria Super Mame cu Super Puteri. Dedicat unui subiect extrem de actual – campania Gradinite fara Bullying – evenimentul s-a desfasurat sambata, 21 octombrie, in cadrul Centrului Comercial Auchan Titan.

Aproximativ 70 de parinti si copii au discutat impreuna cu invitatii Elei despre ce inseamna bullying si cum putem opri efectele negative pe care aceasta actiune o poate avea asupra celor mici. Nadia Tataru, director Itsy Bitsy FM si presedinta Asociatiei Parintilor Isteti, Catalina Surcel, director executiv al Asociatiei Telefonul Copilului, si Adriana Mitu, trainer pentru dezvoltare emotionala a copiilor si specialist in campania Gradinite fara Bullying, initiata de Itsy Bitsy FM, au vorbit despre lucrurile care ne marcheaza viata inca din copilarie. Evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook a Elei Craciun, si a fost urmarit de 63.000 de persoane, atingand un reach de 360.000 de persoane.

La eveniment au fost prezenti parinti care au observat primele semne ale bullyingului la copii si au vrut sa aiba opinia unui specialist despre modul in care se pot implica.

Fenomenul bullying prin ochii specialistilor

Initiatorul proiectului, Nadia Tataru, spune ca primul pas este constientizarea problemei: „Un sfert dintre profesori nu dau importanta fenomenului de bullying iar peste jumatate dintre copii spun ca adultii nu ii iau in serios in privinta bullying-ului. Din statisticile pe care le avem, 7 din 10 elevi spun ca au fost implicati intr-o actiune de bullying, ceea ce ne spune ca fenomenul este in plina dezvoltare. Statisticile sunt confirmate si de Politia Romana, care arata ca in ultimii trei ani cazurile grave de agresiune au scazut dar cele mici si medii sunt foarte multe. Copiii din ziua de astazi stiu ce este bullyingul, il recunosc. Noi oamenii mari avem inca o rezistenta la acest termen. Daca ar fi sa ofer o definitie, bullyingul inseamna o serie de actiuni repetate, manifestate intentionat cu scopul de a face rau celuilalt.”

Nadia Tataru
Nadia Tataru spune ca primul pas este constientizarea problemei.

Una dintre cele mai active organizatii in acest domeniu este Telefonul Copilului, care a inceput sa preia cazuri de bullying inca de acum 7 ani. Catalina Surcel, director executiv al Asociatiei, a povestit celor prezenti ca, in ultimii ani, din ce in ce mai multi copii suna sub protectia anonimatului pentru a reclama un caz de abuz. „Multi copii care ne contacteaza spun a nu au vorbit cu parintii pentru ca acestia sunt foarte ocupati si li se pare ca problema lor nu este atat de mare. Este important ca pot sta de vorba cu noi anonim, dar nu este suficient. Cheia este tot in familie. Acestia trebuie sa sparga bariera imaginara creata de cei mici. Copilul trebuie sa vada aceasta deschidere, iar cadrele didactice trebuie sa inteleaga ca aceasta este o problema, care provoaca rani emotionale. Trebuie sa lucram la increderea pe care o au copiii nostri in noi”, a povestit Catalina Surcel.

Catalina Surcel
Catalina Surcel a povestit ca tot mai multi copii suna sub protectia anonimatului, pentru a reclama un caz de abuz.

Care sunt primele semne ale unui copil, care a fost victima unei agresiuni? Adriana Mitu, trainer pentru dezvoltare emotionala a copiilor, spune ca primele pot fi identificate cu usurinta de catre parintii, care ii monitorizeaza pe cei mici.

Adriana Mitu
Adriana Mitu spune ca primele pot fi identificate cu usurinta de catre parinti.

„Primele semne apar treptat, copilul nu mai vrea sa mearga la gradinita, vine acasa julit sau cu lucruri lipsa si este adesea trist. Puteti intra in universul lui prin crearea unor povesti in care el sa se regaseasca. Unul dintre aceste jocuri poate fi << de-a gadinita >>. Luati diverse papusi sau figurine Lego si recreati admosfera de la gadinita. In primele 10 minute el va aduce in discutie poblema cu care se confrunta”, le-a spus Adriana Mitu celor prezenti.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s