Trandafirul

Primele atestari ale existentei trandafirilor apar in emisfera nordica, in legendele si miturile acestor tinuturi. Numele trandafirului este legat si de personalitati precum Budhha, Mahomed, Nero, Cleopatra, Alexandru cel Mare si Afrodita.

Popoarele antice explicau frumusetea trandafirului prin originea sa divina. Grecii povestesc cum, intr-o zi, zeita Chloris a gasit, din intamplare, o frumoasa nimfa moarta, pe care a transformat-o intr-o floare. Afrodita i-a daruit frumusete, Dionis i-a dat in dar nectarul sau parfumat, in timp ce Zephirus, vantul de vest, a alungat norii de pe cer, in asa fel incat Apollo, zeul soarelui, sa scalde floarea in lumina.

Aceste gratii i-au oferit exuberanta, sarm si voiosie. La sfarsit, floarea i-a fost daruita lui Eros, protectorul iubirii, nimfa fiind aleasa Regina florilor.

Romanii aveau si ei propria varianta despre originea trandafirului. Legenda lor o are in centru pe frumoasa Rodhante, o femeie asaltata de foarte multi petitori. Rodhante nu era interesata de nici unul dintre ei, desi tinerii erau foarte indragostiti de ea. Acest incident a maniat-o pe zeita Diana, care a transformat-o pe femeie in floare, iar pe petitori in spini.

Oricare ar fi insa originea sa, trandafirul este cu siguranta cel mai cunoscut simbol al frumusetii si al iubirii, fiind cunoscut faptul ca trandafirii rosii inseamna “Te iubesc”.

Gama culorilor este foarte generoasa la soiurile de roze. Exista patru culori de baza: roz, rosu, galben si alb. Amelioratorii de soiuri au reusit sa obtina, de-a lungul timpului, si alte culori, in urma unor procese de hibridare, selectie si ameliorare a trandafirilor.

Paleta coloristica a combinatiilor realizate este inimaginabila, insa pana in prezent nu s-a putut obtine un albastru curat, negru sau verde.

Se poate spune totusi ca exista un soi de trandafir verde, exemplificat prin Rosa chinensis varietatea “Viridiflora”, acestea fiind mai mult o “monstruozitate” a naturii decat o floare placuta ochiului.

Culoarea petalelor este data de pigmenti care se afla in celulele acestora. Cei mai importanti pigmenti sunt: cianina (cea mai comuna), peonina, pelargonina (care genereaza nuantele de rosu), antocianele (care determina culorile roz si violet), carotenoidele (care dau paleta galben-orange-teracot).

Datorita multitudinii de tente coloristice ale petalelor, nu se poate face o clasificare per- fecta a trandafirilor pe grupe de culori stricte, ci in grupe mai largi, care sa poata permite identificarea mai usoara a soiurilor.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s