Papusile

Inca din Antichitate, papusile si-au asigurat locul in imaginatia omului.
Figurinele, denumite papusi dupa frantuzescul „poupée”, isi au originea in ritualurile religioase ale omului primitiv, ele devenind apoi – in timpul grecilor si al romanilor – jucarii pentru copii si, odata cu trecerea timpului, obiecte de colectie pentru cei pasionati.

In templele grecesti si in mormintele egiptene s-au gasit papusi din lemn si din ceara, ramase acolo ca daruri sau ofrande aduse zeilor.

Cele mai vechi dovezi ale existentei papusii europene dateaza din secolul al XIV-lea. Acele papusi erau modelate dupa chipuri de copii, calugari sau femei, fiind imbracate in haine care respectau moda acelor timpuri.

Un astfel de exemplar a fost gasit intr-un castel german. Papusa respectiva avea 20 de centimetri inaltime, era sculptata in lemn si colorata cu vopsea. Imbracamintea era formata dintr-o rochie lunga, stransa in talie, iar la gat se incheia cu o broderie de aur.

In general, papusile din secolele trecute erau imbracate dupa moda din timpurile in care au fost create, si asta pentru ca papusile aveau rolul de “ambasador” al modei, francezii facandu-si cunoscute creatiile de moda cu ajutorul unor mici manechine imbracate cu modele de haine create de ei. Micutele manechine erau trimise chiar si peste ocean, in indepartata America.

Papusile au avut, de-a lungul timpului, si un rol educativ. Astfel, fetitele de neam ales invatau, impreuna cu prietenele lor de lemn – papusile – cum trebuie sa se poarte si sa se imbrace dupa regulile de la curtile regale.

De asemenea, schimbul de papusi intre printese era un obicei des intalnit. Importanta figurinelor a crescut in epoca Renasterii, iar cei mai buni creatori de papusi erau angajati la curtile nobililor. La jumatatea aceluiasi secol, lemnul a fost inlocuit cu plastic, imitatie de piele si portelan.

Probabil, cea mai cunoscuta papusa din lume este Barbie, care a fost inventata de proprietara unei mari fabrici de jucarii in 1959. Numele papusii vine de la fiica acesteia, Barbara, alintata Barbie.

Initial, papusa s-a adresat atat celor mici, cat si adolescentilor. Afacerea s-a dezvoltat cu pasi uriasi: garderoba s-a diversificat (haine de vara, iarna, pentru diferite meserii). Barbie a inceput sa calareasca, sa mearga cu masina si pe bicicleta.
Incet-incet, in jurul lui Barbie s-a creat practic o lume numai a ei, existand deja chiar si un muzeu – in SUA – dedicat in intregime istoriei celebrei papusi.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s