Atlantida

„Parintele istoriei”, Herodot, aminteste – cu o jumatate de veac inaintea lui Platon – de atlanti – popor care ocupa o zona intinsa de pe continentul african, de la muntii Atlas, pana la litoralul atlantic.
In epoca Renasterii, interesul pentru tara misterioasa a crescut brusc. Totusi, adevarata explozie s-a produs in secolul al XIX-lea, cind a inceput sa apara literatura de specialitate si au fost emise cele mai fanteziste si mai neasteptate ipoteze cu privire la locul in care s-ar fi aflat Atlantida. Luand in calcul cele spuse de Platon, Atlantida s-ar fi putut afla in Oceanul Atlantic si ar fi fost inghitita de mare in urma unui cutremur de magnitudine mare.

Se pare ca Insulele Azore, Canare si Capul Verde sint marturii ale continentului disparut – si anume virfurile de munti care au ramas deasupra nivelului oceanului din cauza inaltimii lor considerabile. Cercetari geologice insa contrazic aceasta ipoteza. Un om de stiinta a elaborat o teorie conform careia Atlantida s-ar fi aflat in nordul Groenlandei – unde, cu peste zece milenii in urma, clima era mult mai blinda decit in ziua de astazi.

Sapaturile efectuate au dus la descoperirea catorva ansambluri de palate la Knosos, Feste, Fato Zacros si Malli. Aceste palate au fost construite la inceputul mileniului al II – lea i.H. si distruse intre anii 1400-1500 i.H. ca urmare a unor cutremure puternice. In urma sapaturilor si a cercetarilor arheologice, geografice si oceanografice s-a descoperit ca aceasta cultura minoica a fost deosebit de dezvoltata. Disparitia civilizatiei minoice s-a datorat tot unui cataclism natural, o eruptie extrem de puternica, unica in istoria omenirii, a vulcanului din Insula Santorini din Marea Egee – care a erupt in secolul al XV-lea i.H.

In mod paradoxal, enigma Atlantidei s-a adincit in urma sapaturilor facute in insula Santorini, unde s-a dovedit ca – pina la eruptia vulcanului – pe insula se afla un oras foarte mare. Santorini era una dintre Insulele Ciclode, denumirea ei antica fiind Thira, inainte numindu-se Caliste, adica „Preafrumoasa”. Eruptia vulcanului din Santorini, cu aproximativ 3500 de ani in urma, a fost confirmata si de sapaturile arheologice efectuate in anul 1967, in insula Acrotiri. Sub lava au fost descoperite circa 15 cladiri: depozite, case de locuit si alte constructii care, se pare, au fost ingropate sub cenusa cu 1500 de ani inainte de Hristos. Dupa inceperea sapaturilor in Acrotiri, in Anglia au fost publicate doua carti in care autorii sustineau ca Atlantida nu este altceva decit Creta minoica. Totusi, dupa indelungi cercetari si studii aprofundate, nici o ipoteza nu a putut fi dovedita ca fiind reala.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s