Despre cyberbullying (hartuirea online) in randul copiilor

Despre cyberbullying (hartuirea online) in randul copiilor

Fenomenul bullying nu are loc doar pe holurile scolii sau pe terenul de joaca, ci il putem intalni si in spatiul digital, sub forma de cyberbullying. La Meditatii pentru parinti, analizam ce presupune hartuirea online si cum ne putem apara copiii. Asculta emisiunea aici.

In urma campaniei #FaraUraPeNet, sub umbrela proiectului Ora de Net, cei de la Salvati Copiii Romania au scos la iveala o serie de fapte legate de hartuirea online in randul copiilor si parintilor din tara.

„Sunt niste riscuri digitale, pentru care nici parintii si nici copiii nu sunt inca foarte bine pregatiti”, ne-a explicat Diana Stanculeanu, coordonator de programe Salvati Copiii. „Daca acceptam ca online-ul face parte din viata noastra, e important sa invatam cum sa il utilizam in modul cel mai sigur cu putinta.

In urma campaniei de constientizare ale pericolelor din spatiul digital, a reiesit ca peste 60% din copiii intervievati s-au intalnit macar o data cu o situatie de bullying in mediul online, pe retelele sociale.

Cum ii poate afecta pe copii fenomenul bullying din online? Cum putem preveni hartuirea pe internet? Ne spune Diana Stanculeanu, acum, la Meditatii pentru parinti.

Hartuirea online apare mai ales pe retelele sociale

Desi exista un prag teoretic de varsta pentru a accesa retelele sociale (13 ani), multi copii au conturi inca de mai devreme. In plus, aceste conturi, de cele mai multe ori, sunt facute de parintii lor.

Necunoasterea pericolelor din online si a masurilor de siguranta duce la cyberbullying. Cand nu stim sa folosim setarile de privacy ale conturilor, persoane cu intentii rele au acces mult mai usor la informatiile noastre.

Pe retelele sociale, o poza poate fi preluata si modificata, o informatie poate fi denaturata si raspandita foarte rapid, ajungandu-se astfel la cyberbullying. „In momentul de fata, nivelul de educatie al adultilor cu privire la regulile de protectie in mediul online este extrem de scazut”, mai avertizeaza Diana Stanculeanu.

Asadar, un prim pas pentru a evita hartuirea online ar fi sa le oferim copiilor nostri o educatie digitala adecvata.

Materialul face parte din campania „Viata secreta a copilului tau”, lansata de Itsy Bitsy si GMP PR.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s