Cum sa iti pregatesti copilul de gradinita

Profita de zilele relaxate de vara pentru a-ti pregati copilul de o noua aventura din viata sa: gradinita. Iata cum sa ii faci tranzitia mai usoara.

Gradinita este un pas important pentru copil, intrucat reprezinta pentru el prima ocazie de a interactiona in afara sferei familiei, de a se integra in grupuri de copii de varsta sa, de a invata sa socializeze.

Unii copii de-abia asteapta sa inceapa gradinita (mai ales cei care au frati sau surori care au fost sau deja sunt la gradinita), in timp ce altii pot fi extrem de inspaimantati de a parasi caminul. In orice caz, in vara care preceda intrarea la gradinita, sentimentele lor tind sa se amplifice.

Intampinati impreuna, in familie, orice nedumerire, orice frica, urmand acesti pasi.

Familiarizati-va cu gradinita

Mergeti impreuna la gradinita, uitati-va prin curte, stati de vorba cu viitoarea educatoare (daca o gasiti pe acolo), plimbati-va pe holuri. In tot acest timp, arata-i copilului tau toate locurile in care se va juca, povesteste-i tot ce va invata si cat de frumos va fi cand toata cladirea va fi plina de prieteni.

Unele gradinite pun la dispozitie si zile ale portilor deschise, fix pentru acest scop. Intereseaza-te daca acest lucru este valabil si pentru gradinita voastra.

Exersati abilitatile de baza

O frica des intalnita in randul copiilor care trec intr-o noua etapa (fie ea prima zi de gradinita, de scoala, de liceu etc.) este gandul ca nu sunt pregatiti si ca nu vor face fata.

Ajuta-ti micutul sa scape de aceste sentimente, exersand activitati pe care le-ar face, in mod normal, la gradinita, cum ar fi: cunoasterea alfabetului, numaratul, cititul ceasului etc. Poti face din orice exercitiu un joc:

  • numarati folosind caramizi lego;
  • alcatuiti un muzeu al alfabetului;
  • faceti rime pentru fiecare ora a ceasului.

Este foarte important sa ii cultivi copilului tau curiozitatea si pasiunea de a invata. Iar asta se intampla doar prin joaca.

Invatati independenta

Ai nevoie sa te obisnuiesti cu gandul ca micutul tau face primii pasi afara din casa, spre independenta. Iar el are nevoie sa stie atat ca tu ii permiti asta, cat si ca vei fi in continuare alaturi de el, la nevoie.

Incepeti sa vorbiti impreuna despre ce poate si ce nu poate sa faca si ofera-i mai multe responsabilitati.

Vezi si:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s