Cum ne gasim echilibrul in ritmul vietii de astazi? Ce propune Urania Cremene

Gasirea echilibrului, ca parinti, pare o mare provocare in zilele noastre. Cum facem in asa fel incat sa ne pastram echilibrul in ritmul vietii de astazi, in conditiile in care interdictiile impuse de pandemie ne lipsesc de foarte multe din activitatile care ne ofereau o stare de bine?

Urania Cremene propune solutii pentru gasirea echilibrului printr-o buna organizare a timpului si prin concentrarea atentiei asupra lucrurilor care stau in controlul nostru.

Urmareste emisiunea „In direct cu Urania Cremene” in fiecare joi, de la ora 11:00 la ora 12:00, la radio, dar si pe Facebook Itsy Bitsy.

Nu mai este un mister pentru nimeni faptul ca viata se schimba radical atunci cand devenim parinti. Ni se imbogateste cu o multime de experiente si bucurii, dar si cu multe responsabilitati.

Pe de alta parte, atunci cand devenim parinti ajungem sa renuntam la foarte multe lucruri: la intalnirile cu prietenii  si prietenele, la serile prelungite cu partenerul/partenera si la diminetile de weekend petrecute in pat, la obiceiul de a merge la sala de sport, poate la drumetii si la weekend-urile cu gasca la munte.

Dupa ce ne obisnuim cu noua viata de parinti ajungem, cu putin noroc si multa mobilizare, sa ne recuperam sau sa ne reinventam obiceiurile care ne relaxeaza si ne incarca cu energie. Cel putin asa ar fi ideal sa se intample, pentru a ne elibera de stres si a ne pastra echilibrul.

„Ne uitam cu totii in jur si vedem o lista de lucruri interzise – nu mai putem merge la cinematograf, nu mai putem merge la restaurant. Toate salile de <<orice era distractie inainte>> sunt inchise, cluburile la fel, teatrele (…), piscine nu mai avem”, remarca Urania Cremene.

Cu toate acestea, avem foarte multe lucruri asupra carora putem decide si multe situatii in care noi detinem controlul. Intelegerea acestui lucru ne poate ajuta sa gestionam cu calm actualul context al pandemiei, cu toate restrictiile sale, oferindu-ne energie si un sentiment de putere si control.

E important sa deosebim, insa, ce sta in puterea si in controlul nostru si ce nu tine de noi, concentrandu-ne pe aspectele pe care le putem controla.

Alocand timp si energie lucrurilor pe care le putem controla, sfera noastra de influenta creste, ajungem sa avem din ce in ce mai mult control asupra propriei vieti, moment in care incepe sa se instaleze echilibrul.

„Daca toata energia noastra, tot timpul nostru, toata atentia noastra este canalizata catre lucrurile pe care nu le putem controla, incet, incet energia noastra se micsoreaza, cheful de viata la fel, entuziasmul dispare si, de fapt, pierdem din ce in ce mai mult control, pentru ca il dam altora. (…) Cu cat depunem mai mult timp, mai multa energie, mai multa atentie pe lucrurile pe care le putem controla, cu atat starea noastra de bine incepe, incet, incet, sa se imbunatateasca”, e de parere Urania Cremene.

Afla cum putem face diferenta intre lucurile pe care le putem controla si cele care nu sunt in controlul nostru:

Cum capeti mai mult control planificandu-ti timpul

Indiferent de cat de ocupati suntem, planificarea activitatilor zilnice ne ajuta foarte mult sa ne organizam si sa simtim ca avem control asupra propriei vieti.

Nevoia planificarii timpului si a activitatilor e cu atat mai necesara atunci cand suntem parinti.

In timp ce planificarea ne ajuta sa gasim echilibrul, lipsa planificarii este responsabila de sentimentul de epuizare pe care foarte multi parinti il incearca, mai ales in aceasta perioada in care sunt nevoiti sa jongleze cu multe roluri, lucrand de acasa si avand in acelasi timp grija de copii si de gospodarie.

Afla cum iti poti planifica timpul in asa fel incat sa capeti control asupra programului zilnic: 

Ce legatura exista intre activitatile care ne fac placere si hormonii de crestere? 

Atunci cand ne planificam timpul ar trebui sa facem loc in program si activitatilor care ne fac placere, fie ca e vorba de sport, lectura, masaj, de o baie fierbinte sau de o conversatie in tihna cu partenerul/partenera, poate chiar de mers la cumparaturi.

Implicandu-ne in activitatile care ne fac placere ne reglam nivelurile hormonale, incurajand secretia hormonilor de crestere si reducand nivelul hormonilor de stres.

Afla de ce e important sa-ti planifici activitatile care iti fac placere: 

Metafora „martianului” si mantra Uraniei Cremene pentru pastrarea calmului

De multe ori, insa, chiar si atunci cand ne facem timp pentru lucrurile care ne fac placere, ne este dificil sa ne pastram calmul si echilibrul in diverse situatii cu copiii nostri.

In astfel de momente, Urania Cremene ne recomanda sa ne gandim la copilul nostru ca la un extraterestru venit de pe Marte.

Descopera in ce consta metafora martianului si cum te poate ajuta sa-ti pastrezi calmul in relatia cu copilul tau:

Urmareste AICI toate podcasturile emisiunii „In direct cu Urania Cremene”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s