Copilul meu este bataus

Este un lucru greu de recunoscut, dar ce te faci atunci cand copilul tau este cel care isi agreseaza colegii? Ce faci cand micutul tau este bataus?

Certurile si pedepsele nu par sa dea rezultate; si pe buna dreptate. Comportamentul violent al copilului nu a aparut din senin, ci este rezultatul unei probleme intampinate la scoala sau acasa.

De multe ori, parintilor le vine foarte greu sa creada ca micutul lor se transforma la scoala intr-un bataus: insulta, batjocoreste, ameninta, minte, distruge lucrurile altor copii, ii bate etc.

De aceea, este important sa intelegem intreg procesul prin care trece cel mic. De asemenea, este indicat sa aflam cum putem aborda o astfel de situatie, astfel incat episodul sa nu se mai repete.

Motivele agresivitatii

Pe langa probleme de natura psihica (unde este indicat sa vorbesti cu un specialist – consilier, psiholog), exista numeroase alte motive pentru care cei mici au un comportament violent la scoala.

  • In primul rand, situatia de acasa il influenteaza foarte mult pe copil la scoala. Daca parintii lui tipa mereu la el (chiar daca nu a facut nimic gresit) sau chiar il bat, micutul va intelege ca doar asa se poate descurca si in viata.
  • Totusi, si opusul acestei situatii poate cauza un comportament agresiv. De exemplu, atunci cand cel mic este foarte rasfatat in familie si este obisnuit sa dea ordine, este normal ca va actiona la fel si la scoala.
  • Aceeasi problema rezulta si din relatii disfunctionale cu vreunul din parinti sau daca este martor la acte de cruzime si violenta infaptuite de cei din jurul sau. De asemenea, daca cel mic a fost invatat sa se apere de agresori, dar fara sa ii explice nimeni conceptul de autoaparare, copilul va fi tentat sa se impuna la scoala prin forta.
  • Un alt motiv din urma caruia poate aparea agresivitatea este pierderea cuiva drag. Daca parintii divorteaza sau cineva din familie moare, micutul sufera o schimbare majora in viata. Astfel, micutul ajunge sa isi exprime sentimentele prin acte de violenta: isi loveste colegii, se contrazice cu adultii si ii insulta etc. Atunci cand cel mic nu isi poate exprima sentimentele (prea puternice) prin cuvinte, se comporta violent, devine un copil bataus.
  • In fine, copilul poate fi discriminat si umilit la scoala. Fie ca profesorii se iau mereu de el, fie ca il marginalizeaza colegii, copilul va cauta sa se razbune.

Ce este de facut?

Nu descuraja. Asa cum ai putut observa mai sus, motivele pentru care copilul actioneaza agresiv sunt foarte normale si usor de explicat. Astfel, exista si solutii; unele mai rapide, altele care dureaza mai mult in timp.

Cel mai important este sa discuti cu cel mic. Daca il vei intreba ce simte si de ce a ales acest mod de exprimare, copilul va explica ce simte, nevoile pe care le are si problemele pe care le are de infruntat.

De asemenea, pedeapsa nu functioneaza niciodata (si cu atat mai putin cea abuziva) Daca il umilesti sau il jignesti, nu vei face decat sa ii alimentezi sursa agresivitatii. Acorda-i atentie, afectiune si apreciere. Deseori, copilul bataus vrea doar sa iti atraga atentia asupra nevoii sale de a fi observat.

Discuta si cu invatatorii si profesorii sai (sau cu cineva in care cel mic are incredere). Implicandu-te in viata sa scolara, poti afla lucruri pe care nu ti le destainuie acasa.

Jocurile de rol mai sunt o optiune in educarea copiilor violenti. Copilul (fie el bataus sau nu) are nevoie sa invete anumite abilitati sociale si este mult mai usor pentru el daca le exerseaza acasa. Parintele poate sa joace rolul unei persoane intalnite la scoala, iar cel mic va avea de abordat diverse situatii; de exemplu: impartirea unei jucarii cu un alt copil, acceptarea criticii unui profesor etc.

Daca nu poti rezolva situatia in cadrul familiei, apeleaza la un consilier sau terapeut. Dar este important ca micutul tau sa simta ca are suportul parintilor, sa invete de la ei despre empatie si bunavointa.

Copilul tau este bataus? Spune-ne cum incerci sa rezolvi situatia.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Web Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s