Copiii si expunerea la soare

Odata cu inceputul verii, incepem sa avem parte si de mai mult soare. Este buna expunerea la soare pentru copii? Iata cateva recomandari cu privire la razele solare pentru cel mic.

Cura helio-marina este cea care activeaza vitamina D din piele, fiind un mecanism de combatere a rahitismului – o boala frecventa in toate tarile cu clima temperata, deci si in Romania.

Mersul la mare (la plaja) este recomandat, de obicei, dupa varsta de trei ani. Intai trebuie insa sa analizam cum expunem copilul la soare, ce conditii vom avea acolo si daca putem sau nu sa-i asiguram celui mic alimentatia necesara.

Expunerea la soare trebuie facuta treptat: de la 2-3 minute, treptat, stam zilnic cu cinci minute mai mult. Copilul trebuie sa aiba tot timpul capul acoperit – lucru valabil si pentru adulti.

Vom iesi la plaja numai in orele diminetii si dupa-amiezii, cand ultravioletele sunt cel mai putin nocive. Trebuie sa folosim creme cu factor mare de protectie pentru ultrviolete, dar este important sa avem grija sa fie suportate de copil, pentru ca poate exista si o reactie alergica la aceste creme.

De asemenea, pe plaja trebuie sa avem o umbrela sau un cort, pentru ca, daca soarele este puternic, trebuie sa evitam expunerea indelungata. In plus, sa fim atenti la prognoza meteo, pentru ca, in cazul in care exista explozii solare, nu trebuie sa mergem in ziua respectiva la plaja.

Alimentatia de baza atunci cand expunem copilul la soare

Expunerea la soarele inseamna transpiratie, deci in primul rand copilul trebuie sa fie foarte bine hidratat, trebuie sa bea mult mai multe lichide decat de obicei.

Alimentatia trebuie sa fie adecvata varstei si preparata in fiecare zi – pe timp de vara este de preferat sa nu facem mancare pentru intreaga saptamana, mai ales la mare.

Daca nu exista acesta posibilitate, sa-i asiguram o alimentatie corespunzatoare varstei lui daca mergem la mare, mai bine renuntam si il expunem la soare acasa, pe balcon sau in parc, pentru ca aici ii putem asigura alimentatia necesara.

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s