Copiii afla cum pot preveni bullyingul din cartea Cum sa fii cool la scoala

Asociatia Parintilor Isteti, impreuna cu colaboratorii sai permanenti, specializati in psihologia copilului si in prevenirea si combatearea bullyingului, Adriana Mitu si Gabriela Maalouf, lanseaza cartea “Cum sa fii cool la scoala” – Educatie fara bullying, editata de Bookzone.

Recomandata copiilor de 8-12 ani, intr-un format pe placul copiilor, cu ilustratii moderne realizate de Serban Andreescu, cartea contine povestile cu cazurile cele mai intalnite de bullying in mediul scolar, este usor de citit si plina de provocari si jocuri de autocunoastere.

Plina de informatii valoroase menite sa contribuie la o educatie fara bullying, cartea cuprinde povestiri, exercitii practice si jocuri educative pe intelesul copiilor din clasele primare.

Cartea “Cum sa fii cool la soala” ajunge usor la sufletul copiilor, caci contine povestiri cu personaje implicate in diverse genuri de situatii, din care invata sa recunoasca tipurile de bullying, cum pot apela la sprijinul adultilor din viata lor, cum pot sa fie martori activ implicati in prevenirea bullyingului, cum se pot ajuta si cum isi pot ajuta prietenii sa nu devina victimele bullyingului.

Cartea ii poate inspira deopotriva si pe parintii si profesorii care vor sa faca o educatie fara bullying si sa previna agresiunile din mediul scolar primar si gimnazial. Beneficiind de experienta specialistilor care au lucrat la legea care previne bullyingul in Romania, cartea este un sprijin valoros pentru copii, pentru toti cei implicati in prevenirea si rezolvarea cazurilor de bullying in mediul educational.

Abordarea fenomenului bullyingului prin discutii cu copiii atat acasa, cat si la scoala, este extrem de valoroasa, pentru ca ii ajuta pe copii sa inteleaga efectele si consecintele bullyingului.

Un copil victima a bullyingului se confrunta, de obicei, cu diminuarea stimei de sine si increderii in fortele proprii, ceea ce duce la apatie si iritabilitate.

De asemenea, intampina dificultati de concentrare si de invatare, ajunge sa manifeste sentimente de frica si neputinta in orice activitate, precum si o capacitate scazuta de adaptare si de rezolvare a problemelor.

Cartea “Cum sa fii cool la scoala” este un proiect coordonat de Asociatia Parintilor Isteti, care a initiat in 2017 campania strategica nationala de prevenire a bullyingului, impreună cu Itsy Bitsy FM.

Asociatia Parintilor Isteti face parte din echipa care a elaborat normele metodologice de implementare a legii de prevenire a bullyingului si a lucrat la ghidurile de implementare a acestor norme in toate institutiile de educatie din Romania.

De asemenea, psihologii Adriana Mitu si Gabriela Maalouf se numara printre specialistii implicati in campania strategica nationala de prevenire a bullyingului.

„Aceasta carte, bine documentata si scrisa intr-un limbaj usor de inteles si de preluat, este realizata de doi dintre specialistii cu care am lucrat la Legea antibullying in randul copiilor si la normele de aplicare a acestei legi. Dupa patru ani de munca colaborativa sustinuta, in campania strategica nationala de prevenire a bullyingului, avem acum si o carte-resursa pentru copii, cu bune practici anti-bullying. E un pas inainte inspre mai multa armonie in fiecare scoala.” – Nadia Tataru, presedinta Asociatiei Parintilor Isteti si co-fondator Itsy Bitsy.

Cartea se bucura deja de sustinerea parintilor care au citit-o si a influencerilor care s-au confruntat cu aceasta problema in copilaria lor.

„Si eu am fost victima a bullyingului in copilarie, de aceea acum fac tot ce pot sa fiu alaturi de copiii mei, sa ajut ca ei sa nu treaca prin acest gen de experiente. In copilaria mea aveam bullying la scoala sau pe strada, si ma descurcam cum puteam. Astazi exista si mediul online si lucrurile s-au complicat. Ma bucur insa ca acum a fost scrisa aceasta carte special pentru copii, din care ei vor invata mai usor cum pot face fata acestor provocari de tip bullying, alaturi de parintii si profesorii lor.” spune Calin Goia – solist Trupa Voltaj si liderul Voltaj Academy.

Ultimul capitol al cartii este dedicate adultilor de incredere din viata copiilor scolari, catre care acestia sunt incurajati sa se deschida, si contine informatii-resursa despre legislatia care previne si combate bullyingul, precum si programe sociale care le pot fi de ajutor in cazul in care se confrunta cu acest fenomen.

 

Continutul cartii a fost coordonat de Asociatia Parintilor Isteti, care militeaza din 2017 pentru prevenirea si combaterea bullying-ului in randul copiilor din Romania, fiind co-initiatoare alaturi de Itsy Bitsy, a campaniei strategice nationale de prevenire a bullying-ului.

Specialistii Asociatiei Parintilor Isteti fac parte din echipa care a elaborat Legea si Normele metodologice de implementare a legii de prevenire a bullying-ului si a lucrat la ghidurile de implementare a acestor norme in toate institutiile de educatie preuniversitara din Romania.

Cartea “Cum sa fii cool la scoala” – Educatie fara bullying este cel mai recent proiect al Asociatiei Parintilor Itseti, care a organizat pana acum  numeroase evenimente si demersuri de prevenire a bullying-ului adresate cadrelor didactice, parintilor si copiilor:

  • campania sociala «Bullying-ul incepe acasa si se continua la scoala» (2017)
  • campaniile de prevenire a bullying-ului adresate cadrelor didactice “Gradinite fara Bullying” (2017) si “scoli fara Bullying” (2018)
  • conferinta pentru cadre didactice “Educatie fara bullying in sectorul 3”, la care au participat peste 700 de cadre didactice din toata tara, emisiunile radio si on-line Educatie fara bullying cu Gabriela Maalouf, psiholog scolar etc.

Mai multe detalii despre proiectele de prevenire a bullyingului sustinute de Asociatia Parintilor Isteti sunt pe www.educatiefarabullying.ro .

Cartea „Cum sa fii cool la scoala” este disponibila pentru comanda online, pe site-ul Bookzone.ro, aici

Despre autori:

Gabriela Maalouf este psiholog scolar cu experienta de peste 10 ani in lucrul cu copiii, psihoterapeut si primul practician NLP din Romania, care s-a specializat in programare neurolingvistica pentru copii si parinti, in Marea Britanie. Imbinand omul si specialistul, Gabriela a creat o serie de ateliere atat de dezvoltare personala, cat si profesionala pentru a-i ajuta pe cei ce vor sa isi atinga potentialul maxim. Combinand diverse teorii specifice, a lansat in Romania teoria Parentingului Personalizat, plecand de la practica si ajungand la teorie. Participand la aceste ateliere, parintii isi vor gasi singuri calea spre o relatie benefica si eficienta in familie.

Adriana Mitu este Psiholog, Psihoterapeut specializat in cadrul Institutului European pentru Psihoterapia Copilului si Adolescentului, fondatoarea Centrului EDUC, autoarea unor povesti terapeutice si specialist in Campania Educatie fara bullying, initiata de Asociatia Parintilor Isteti, fiind si coautoare a normelor metodologice, care au ca scop aplicarea legii pentru interventia in situatii de bullying la scoala. Adriana se implica in proiecte cu impact social, sustinand si programe pentru pregatirea cadrelor didactice si elevilor, pe tematica bullying-ului in scoli si gradinite, corporate, avand ca misiune sa contribuie la intelegerea si promovarea importantei sanatatii mintale ca factor-cheie in viata oamenilor, fie ei copii, adolescenti sau adulti.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s