Copiii, invitati la concurs pentru a boteza 30 de sateliti Galileo

Aproximativ 30 de sateliti vor fi lansati in spatiu pana in anul 2019 pentru a forma „Constelatia Galileo”, iar acestia vor purta numele unor copii nascuti intre anii 2000 si 2002, care vor castiga un concurs de desene despre spatiul cosmic si aeronautica, organizat de Comisia Europeana.

Comisia Europeana invita copiii care traiesc in statele membre UE si care s-au nascut in anii 2000, 2001 sau 2002 – cand a fost lansat programul Galileo – sa realizeze un desen legat de spatiul cosmic si aeronautica.

Desenele trebuie scanate si trimise in perioada 1 septembrie – 15 noiembrie la Comisia Europeana care va organiza un concurs. Castigatorul din fiecare tara va da numele sau unuia dintre satelitii din constelatia Galileo. Cei aproximativ 30 de sateliti care vor forma constelatia Galileo vor fi lansati pana in 2019. Ordinea in care acestia vor primi numele copiilor desemnati castigatori este determinata de ordinea alfabetica a numelor statelor membre, asa cum sunt acestea scrise in limbile nationale.

Primii doi sateliti, care urmeaza sa fie lansati la 20 octombrie, vor purta numele copiilor castigatori din Belgia (Thijs) si Bulgaria (Natalia), tari in care concursul a avut deja loc in cursul acestui an.

Cei care doresc sa participe la concurs pot gasi detalii la adresa http://www.galileocontest.eu/ro/competition.

Programul Galileo este proiectul european in domeniul navigatiei prin satelit. El instituie un sistem global de navigatie prin satelit similar cu sistemul GPS. CE preconizeaza ca sistemul Galileo va aduce 90 de miliarde de euro economiei europene de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum si sub forma avantajelor publice si sociale.

Galileo va furniza trei servicii initiale incepand din 2014, pe baza unei prime constelatii de minimum 24 de sateliti: un serviciu initial cu acces liber (2014), un serviciu initial reglementat public (2016) si un serviciu initial de cautare si salvare (2014).

Sursa: Mediafax


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s