Copiii care cresc fara parinti si impactul emotional

Copiii care cresc fara parinti si impactul emotional

Fie ca vorbim despre parintii care muncesc multe ore pe zi si vin seara tarziu acasa, de parintii care pleaca la munca in strainatate sau chiar de parintii care au murit, copiii care cresc fara parinti raman cu niste rani psihologice, chiar daca mai mari sau mai mici. Despre fiecare dintre cele trei situatii de mai sus si impactul emotional provocat asupra celor mici iti vorbim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.

In cazul copiilor ai caror parinti lucreaza de dimineata pana seara, uneori si in weekenduri, putem observa un set de trasaturi comune, aflam de la psihoterapeuta Andreea Neagu. „Ii caracterizeaza o retragere sociala. Sunt mai retrasi, mai timizi, mai putin jucausi, mai putin prezenti in interactiunile cu alti copii. Sau se duc in extrema cealalta: pot deveni impulsivi, agresivi.”

Chiar daca cel mic este lasat in grija bonei, a bunicii sau la after school, nevoia de conectare cu parintele tot exista. Si, din nevoia emotionala, copilul va incepe sa ceara mai multa dragoste, afectiune si atentie, nu verbal, ci prin comportament.

Situatia se agraveaza pentru copiii care cresc fara parinti, cand acestia din urma pleaca la munca in strainatate. Cei mici se simt abandonati si sunt sanse mari sa se razvrateasca si sa vedem afectata performanta la scoala sau in activitatile extrascolare.

In cazul copiilor orfani, bineinteles, trauma este si mai severa. Vorbim de o trauma relationala, cu efecte asupra vietii si asupra imaginii de sine.

Mai multe despre fiecare dintre cele 3 categorii mentionate mai sus si despre impactul emotional provocat iti spunem acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s