Competiția Minimest și ateliere intensive de animație la Animest.17

Finalul vacanței nu i-a descurajat niciodată pe copiii îndrăgostiți de filmele de animație. În fiecare toamnă, distracția continuă la Animest, evenimentul internațional care include la fiecare ediție un amplu program dezvoltat special pentru ei.

Anul acesta, între 7 și 16 octombrie, secțiunea Minimest revine pe marile ecrane din București cu o selecție impresionantă de filme pentru întreaga familie, dar și cu un program variat din care nu vor lipsi atelierele susținute de creatori de top din domeniu și evenimentele speciale dedicate elevilor și profesorilor.

Competiția de scurtmetraje Minimest, jurizată de copii

24 de scurtmetraje concurează anul acesta în secțiunea dedicată filmelor pentru copii. Surprinzătoare și educative, filmele sunt realizate printr-o varietate de tehnici de animație (desen 2D, stop motion, animație 3D, cgi, colaj, puppet animation, pictură pe sticlă, lână) și abordează teme atractive pentru copiii de azi: preocuparea pentru un mediu curat și protejarea acestuia, importanța alimentației sănătoase, puterea comunității, prietenia, relația dintre generații, puterea de a trece cu curaj peste evenimente mai puțin plăcute, acceptarea diversității și solidaritatea față de cei mai puțin norocoși.

Create de profesioniști cu experiență, dar și de studenți în animație la școli de prestigiu din Europa, scurtmetrajele Minimest se adresează mai ales copiilor cu vârste între 4 și 12 ani, dar pot fi vizionate cu plăcere și de către adulți. Ca în fiecare an, cel mai bun scurtmetraj pentru copii va fi votat de un juriu format din trei copii și va fi anunțat în cadrul Galei de decernare a premiilor Animest. Surpriza ediției vine cu o provocare pentru copiii care-și doresc să facă parte din juriul Minimest.

Unul dintre copiii care vor face parte din juriul Minimest, ales în ItsyBitsyNeața

Copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani pot participa la concursul organizat de Itsy și Bitsy în emisiunea ItsyBitsyNeața, povestind despre filmele lor de animație preferate. Zilnic, între 26 și 30 septembrie, în ItsyBitsyNeața, copiii pot intra în direct sau pot trimite mesaje audio pe WhatsApp (0725 300 700) și răspunde la întrebarea: „Care e filmul tău de animație preferat?”.

Proiecții speciale pentru întreaga familie în secțiune Minimest

Iubirea este tema celei de-a 17-a ediții a festivalului, iar selecția de lungmetraje Minimest nu putea rata șansa de a le oferi celor mici câteva dintre cele mai frumoase povești care s-o celebreze. Fie că explorează conexiunile indestructibile pe care le avem cu părinții și bunicii, fie că urmăresc relațiile de prietenie sau primii fiori ai dragostei, filmele prezentate în diminețile de weekend la Animest vor face deliciul copiilor și adolescenților iubitori de animație.

Yuku și floarea din Himalaya – Proiecție specială Minimest 2022

În vârful celor mai înalți munți de pe Pământ crește o floare care aduce lumina veșnică. Curajos și foarte motivat, protagonistul filmului Yuku și floarea din Himalaya (r. Rémi Durin, Arnaud Demuynck) pornește într-o adevărată aventură, în căutarea plantei care l-ar putea ajuta să o țină pentru totdeauna aproape pe bunica sa. Filmul care s-a bucurat de o proiecție specială la Annecy va rula pe marele ecran în ambele weekend-uri de festival, la fel ca Dă-mi o îmbrățișare (r. Anna Błaszczyk) – o poveste potrivită pentru cei mai mici dintre spectatori, în care ursulețul Teddy și tatăl său se aventurează într-o călătorie care-i va învăța să aibă mereu încredere unul în celălalt.

Franzy’s Soup Kitchen – Competiția Minimest 2022

Sâmbătă, pe 15 octombrie, Minimest îi invită pe copii să-l cunoască pe Icar (r. Carlo Vogele), tânărul care va lega o prietenie legendară cu minotaurul care trăiește ascuns în palatul regal al Regelui Minos. În ultima zi de festival, Lu Over the Wall, unul dintre cele mai cunoscute filme ale artistului japonez Masaaki Yuasa – invitat special la Animest.17, va aduce pe marele ecran povestea adolescentului singuratic care trăiește o adevărată transformare după ce se îndrăgostește de o sirenă.

Ateliere creative pentru cei mici, susținute de profesioniști din lumea animației
Șase ateliere dedicate copiilor interesați să descopere procesul de creație din spatele filmelor de animație preferate vor îmbogăți programul zilelor de weekend, oferindu-le celor mici șansa de a studia alături de profesioniști de top. Numărul locurilor disponibile va fi limitat la 10 participanți/ atelier, iar biletele vor fi disponibile în curând pe platforma Eventbook. Participarea la ateliere le garantează micilor artiști un bilet la una dintre proiecțiile din acel weekend, dar și un cadou special din partea Editurii Arthur, partenerii Animest în organizarea atelierelor.

În prima săptămână de festival, pe 8 și 9 octombrie, între orele 10:00 și 12:00, artista Agata Tabacu va susține două ateliere intensive de animație stop motion, la finalul cărora cei mici se vor putea mândri cu primul lor film animat. Pornind de la aventurile Micului Nicolas și folosind hârtie și plastilină, copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani vor învăța să dezvolte scenarii, să modeleze personaje și să creeze fundaluri, iar la final vor învăța cum să pună cap la cap imaginile în mișcare.

Zilele de 15 și 16 octombrie vor debuta la Refugiu Urban cu două ateliere de stop motion bazate pe hârtie, piese de LEGO și plastilină, susținute de regizorul și animatorul Damian Groves, între orele 10:00 și 12:00. Sub îndrumarea sa, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani vor învăța cum să creeze personaje și cum să spună povești prin imagini, își vor dezvolta gândirea vizuală și își vor antrena abilitățile de colaboreze cu alţi copii.

Între orele 13:00 și 15:00, micii artiști cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani vor deveni co-autorii unei cărți de benzi desenate, pe care o vor putea include în propria bibliotecă la finalul ediției. Sub îndrumarea artistului Mihai Ionuț Grăjdeanu, participanții vor pătrunde în universul benzii desenate universale, dar și al celei românești și vor descoperi diferite stiluri și genuri de publicații BD.

Academia Minimest dă tonul discuțiilor la clasă pentru elevii din București
Academia Minimest, proiectul educativ lansat toamna trecută, revine. Intenția este de a integra filmul de animație în școală, oferindu-le profesorilor și părinților resurse de calitate, prin care copiii de 4-14 ani să ia contact cu primele noțiuni de cultură cinematografică, dar și prin care să-și însușească mai ușor noțiuni la mai multe materii școlare, în mod transdisciplinar.
Parte din acest proiect, o selecție specială de filme Minimest va fi proiectată la Cinemateca Eforie, între 10 și 14 octombrie. Accesul va fi posibil doar în grup organizat (elevi însoțiți de profesor), în urma unei rezervări efectuare printr-un email la edu@animest.ro. Mai multe detalii despre program sunt disponibile aici.

Etapa finală a Incubatorului de animație

Zilele de festival vor marca și ultima etapă a Incubatorului de animație, proiectul Animest ce își propune să le ofere liceenilor din România și Republica Moldova resursele necesare pentru a-și transforma înclinațiile artistice în aptitudini necesare pentru dezvoltarea filmelor de animație. Cei 10 finaliști selectați în urma procesului de mentorat susținut de regizorul și animatorul Paul Mureșan sunt: Miriam Arvunescu, Ana-Maria Boban, Marta Crețu, Lara Matei, Ariana Alexandrina Moldovan, Patricia Iris Naidin, Kamy-Teodora Paraschiv, Mara Pop, Yujin Ana Shin și Andreea Stoleru.

Următoarea provocare va presupune crearea unei secvențe animate, sub ghidajul animatorilor Laura Pop și Cristian Radu. Animațiile vor avea la bază lucrările dezvoltate în prima etapă, inspirate de tema ‘Păsări de noapte’. Prin acest demers, Animest își continuă misiunea de a forma și de a susține noi generații de artiști animatori, oferindu-le contextul și instrumentele necesare dezvoltării aptitudinilor creative.

Programul complet al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest va fi disponibil în curând pe www.animest.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s