Poveștile despre bullying se văd pe scenă

Teatrul Ion Creangă anunță începerea celei de-a doua etape a proiectului de intervenție culturală „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru”, derulat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC SECTOR 5) și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național* (AFCN). O parte din textele scrise de copiii din centrele de asistență socială din subordinea DGASPC SECTOR 5 au fost selectate, dramatizate și urmează să fie jucate de către actorii Teatrului Ion Creangă și patru copii din aceste centre.

În prima etapă a proiectului, copiii aflați în centrele de asistență socială au luat parte la ateliere de scriere creativă, artele spectacolului, art-terapie, consiliere pentru dezvoltare personală și arte plastice, de unde au deprins diverse mijloace de combatere a bullying-ului.

În urma atelierelor de scriere creativă, coordonate de Radu Crăciun (dramaturg), au fost selectate 24 de texte pentru a fi incluse în „Manualul de bine”. Acestea pot fi un exemplu pentru alți copii care trec prin situații asemănătoare deoarece conțin povești reale, Tot în acest manual, a fost inclus și un ghid de bune practici pentru combaterea bullying-ului, elaborat de Lorena Diaconescu (psiholog). Acesta este adresat părinților și profesorilor pentru a înțelege mai bine fenomenul de bullying, dar și modalități prin care poate fi combătut.

„Manualul de bine” va fi disponibil în format electronic pe site-ul www.teatrulioncrenga.ro, secțiunea Publicații, începând cu data de 30 septembrie, pentru a fi citit de cât mai multe persoane.

Spectacolul „12 povești despre bullying” face parte din cea de-a doua etapă a proiectului „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru”. Textul spectacolului a fost inspirat din poveștile incluse în „Manualul de bine” și dramatizat de Gabriela Dumitru. În urma castingului organizat de Teatrul Ion Creangă pentru stabilirea distribuției au fost selectați patru copii din centrele DGASPC SECTOR 5 pentru a juca în spectacol, alături de actorii Teatrului Ion Creangă – Claudia Revnic și Oliviu-Cristian Bughiu. Regia spectacolului este semnată de Gabriela Dumitru, scenografia de Andrei Răduț, iar premiera spectacolului va avea loc la finalul lunii septembrie.

Scenariul spectacolului a fost creat după poveștile copiilor, iar acum, acestea vor putea fi auzite pe scenă, pentru a face bine tuturor celor care le ascultă. „Directorul școlii” și „Învățătoarea”, personajele principale din spectacol, deschid mai multe scrisori cu povești trimise de copiii din toată țară spre a fi citite și auzite. Poveștile vorbesc despre diferite situații de bullying care au loc indiferent de mediu – la școală, acasă sau în timpul liber. În timp ce aceștia citesc poveștile, micii actori vor interveni pe parcursul spectacolului cu slogane și încurajări de a opri acest fenomen: „Stop bullying. Doare!”; „Violența nu rezolvă nimic”; „Protejează-l pe celălalt ca pe tine însuți!”; „Suntem unici, acceptă diferențele de orice fel”, etc. Alături de protagoniști vom călători prin diverse spații și locuri în care putem să ne întâlnim cu oameni care încurajează bullying-ul. Din aceste povești vom învăța cu toții să nu încurajăm niciodată acest comportament, iar dacă se întâmplă să putem ajuta, să o facem!

Mai multe informații despre proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru” se găsesc aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s