Cercetatorii francezi incearca sa-i ajute pe copiii cu dispraxie

O echipa de cercetatori francezi vor sa descopere „misterele” din spatele dispraxiei, boala care afecteaza aproximativ 10% dintre copii si pentru care nu exista niciun tratament, parintii fiind nevoiti sa apeleze doar la terapii complementare pentru a-i ameliora efectele, informeaza Le Figaro, citat de Gandul.

O echipa de cercetatori francezi, condusa de Dr. Ghislaine Dehaene, a demarat recent un proiect ambitios cu scopul de a identifica mecanismele implicate in dispraxie, boala caracterizata prin tulburari de limbaj, de perceptie, de gandire si de atentie in randul copiiilor cu varste cuprinse intre 5-11 ani.

Fundatia pentru Cercetare Medicala din Franta e increzatoare in rezultatele cercetarii si a alocat un buget de 240.000 de euro demararii acestei initiative.

„Intreaga lor viata, dispraxicii trebuie sa faca totul cu o atentie exagerata, ei au mari greutati in a face doua lucruri deodata, de exemplu sa asculte un profesor si sa scrie in acelasi timp”, informeaza Dr. Caroline Huron, o alta membra a echipei de cercetatori.

In Romania, copiii dispraxici sunt cel mai adesea catalogati ca „neindemanatici” sau „stangaci” si afectiunile lor sunt trecute cu vederea. Diagnosticati tarziu, unii dintre ei ajung in fata unui psihiatru, care poate oferi o expertiza si un tratament medicamentos pentru tinerea sub control a bolii.

In tara noastra, nu exista niciun centru pentru tratamentul dispraxiei. In Franta, o cercetatoare in stiinte cognitive a ales sa aduca in atentia opiniei publice acum doi ani cazul unei paciente dispraxice, iar initiativa sa a devenit in timp una dintre cele mai apreciate asociatii europene.

„Le Cartable Fantastique” („Ghiozdanul Fantastic”) vine in sprijinul copiilor dispraxici, dar si a parintilor. Cei interesati pot accesa site-ul asociatiei, cartablefantastique.fr, unde pot solicita consultanta gratuita in integrarea unui copil dispraxic in mediul scolar si societate.

Dispraxia este o dificultate specifica in procesul de invatare care afecteaza abilitatea creierului de a planifica succesiunea miscarii. Ea afecteaza copiii prescolari, indeosebi pe baieti, mai scrie Gandul.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s