Cele mai frecvente dureri de tip inflamator

Cele mai frecvente dureri de tip inflamator

In Romania, 3% din populatie sufera de dureri de tip inflamator. Pentru a-i incuraja pe oameni sa mearga la o consultatie de la primele simptome, Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie lanseaza campania „Nu-ti intoarce spatele”. In cadrul proiectului, romanii sunt invitati sa completeze un chestionar, pentru a afla daca este cazul sa mearga la medic. Afla aici mai multe despre durerile de spate de tip inflamator.

Durerile de spate mecanice si de tip inflamator

In Romania, aproximativ 1 din 5 adulti sufera de dureri de spate cu o durata de cel putin 3 luni. Majoritatea persoanelor care sufera de acest tip de afectiuni confunda durerile de spate inflamatorii cu cele mecanice, iar singurii care pot pune un diagnostic corect sunt medicii.

Chiar daca par similare, durerile de spate mecanice si cele inflamatorii au cauze diferite si necesita un tratament diferit.

Durerile de spate mecanice sunt cele mai comune dureri de spate. Acestea pot fi cauzate de ridicarea unor greutati prea mari, de traumatisme sportive sau un efort prelungit. Cei care sufera de durerile de spate mecanice le descriu drept „zvacnitoare” si „chinuitoare” si constata ca miscarea inrautateste durerea, iar repausul o amelioreaza.

Pentru ca sunt asemanatoare ca simptome, multa lume confunda durerile de spate de tip inflamator cu cele mecanice, iar oamenii cred ca au de-a face cu o durere de spate trecatoare, de aceea nu mai ajung la medic. Insa durerile de spate inflamatorii au anumite caracterisitici care le diferentiaza. Durerile de tip inflamator afecteaza, cel mai frecvent, persoane cu varsta de pana in 40 de ani, au un debut progresiv, simptomele se amelioreaza odata cu practicarea exercitiilor fizice, insa durerea nu se atenueaza la repaus. In timpul noptii, durerea provoaca tulburari de somn, in special in a doua parte a noptii, iar dimineata este insotita de rigiditate la nivelul coloanei, care dureaza mai mult de 30 de minute.

Daca suferi de dureri de spate care dureaza de cel putin 3 luni, completeaza testul rapid de autoevaluare, de pe www.durereadespate.ro/autoevaluare/, pentru a afla daca este vorba despre dureri de spate de tip inflamator.

Este foarte important ca tipul de durere sa fie diagnosticat corect si sa fie tratat corespunzator. Nu te obisnui cu durerea crezand ca o sa dispara singura pana la urma. Cu cat durerea de spate este lasata netratata, cu atat pot aparea leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activitatilor tale zilnice. In cazul durerii de spate de tip inflamator, poate dura chiar si 10 ani pana cand este diagnosticata corect si depistata cauza ei, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie si la medicul reumatolog inca de la primele simptome este extrem de importanta. Este foarte important sa discuti cu medicul si sa afli daca durerile tale sunt inflamatorii pentru ca doar asa ele pot fi tratate corect.

Spondilita anchilozanta

Una dintre afectiunile asociate cu durerea de spate de tip inflamator este spondilita anchilozanta, care implica un proces inflamator la nivelul articulatiilor si coloanei, ce provoaca durere, intepenire si posibil chiar deformarea coloanei vertebrale. Spondilita anchilozanta este mai intalnita la barbati decat la femei.

Desi la nivelul perceptiei sunt considerate afectiuni ale batranilor, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa, tineri si chiar copii. Aceasta afectiune este responsabila pentru jumatate din absentele de la locul de munca si de o rata de somaj de trei ori mai mare decat in randul populatiei generale.

Oricine are aceasta boala se plange, la inceput, de durere si de intepeneala, mai ales a spatelui, mai ales dimineata sau daca a stat mai mult in aceeasi pozitie. Durerile de tip inflamator afecteaza, cel mai frecvent, persoane cu varsta de pana in 40 de ani, au un debut progresiv, simptomele se amelioreaza odata cu practicarea exercitiilor fizice, insa durerea nu se atenueaza la repaus. In timpul noptii, durerea provoaca tulburari de somn, in special in a doua parte a noptii, iar dimineata este insotita de rigiditate la nivelul coloanei, care dureaza mai mult de 30 de minute.

Daca ai si tu din simptomele mentionate mai sus, completeaza testul rapid de autoevaluare, de pe www.durereadespate.ro/autoevaluare/, pentru a afla daca este vorba despre dureri de spate de tip inflamator.

Spondilita anchilozanta nu se poate vindeca, dar evolutia sa poate fi oprita sau intarziata, cu un tratament adecvat. Cu ajutorul medicatiei, se poate opri procesul de inflamare, se poate combate durerea si intepeneala, se poate stimula capacitatea de miscare si se pot pastra forma si functia coloanei vertebrale. Pe langa medicamentatie, exercitiul fizic este cel mai recomandat, in fiecare zi. Cu cat durerea de spate este lasata netratata, cu atat pot aparea leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activitatilor tale zilnice. Un diagnostic corect si un plan de tratament adecvat stabilit impreuna cu medicul te va ajuta sa faci fata durerilor de-a lungul timpului

Artrita juvenila

Desi la nivelul perceptiei sunt considerate afectiuni ale batranilor, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa, tineri si chiar copii. In Romania, exista peste 2.000 de copii diagnosticati cu artrita juvenila, o afectiune care poate afecta chiar si sugarii. O problema a reumatologiei pediatrice este dificultatea de percepere si acceptare a acestei situatii. Pentru ca parintilor si, uneori, chiar si medicilor pediatri le este greu sa accepte ca aceste boli pot sa afecteze si copiii. De cele mai multe ori, parintii cred ca este vorba despre o entorsa sau un accident usor la joaca si nu se prezinta cu copilul la medic. Uneori, copiii petrec luni sau chiar ani pana la diagnostic si tratament. Spre deosebire de adulti, in cazul carora afectarea grava a capacitatii de a se misca se intampla in ani, la copii acest lucru evolueaza rapid, in doar cateva luni. Diagnosticul tarziu poate conduce la articulatii iremediabil distruse, fiind nevoie chiar de protezare.

Artrita reumatoida juvenila poate fi de mai multe feluri: sistemica (la una sau mai multe articulatii, insotita sau precedata de febra zilnica, neintrerupta, timp de minim trei zile, dar si de alte simptome), oligoarticulara (afecteaza 1-4 articulatii pe durata primelor sase luni de boala), poliarticulara (afecteaza cinci sau mai multe articulatii pe durata primelor sase luni de boala), psoriazica, in asociere cu entezite (inflamatii ale insertiilor osoase ale tendoanelor si ligamentelor) si nediferentiata (care nu indeplineste criteriile din nici o alta categorie). De aceea, abordarea terapeutica este diferentiata in functie de forma de boala, activitatea ei si manifestarile extraarticulare. Abordarea multidisciplinara (reumatologie pediatrica, ostopedie, recuperare medicala, oftalmologie) este obligatorie in managementul corect al pacientilor cu artrita idiopatica juvenila.

Cele mai frecvente simptome prezente in toate formele de artrita juvenila reumatoida sunt: durere articulara si edeme ce apar si dispar, dar adesea sunt persistente, rigiditatea, limitarea miscarilor articulare, ce dureaza mai mult de o ora in timpul diminetii, iritabilitate, refuzul de a umbla sau protejarea articulatiei (parintele observa copilul schiopatand sau ca evita sa foloseasca unele articulatii).

Daca recunosti la copilul tau din simptomele mentionate mai sus, completeaza testul rapid de autoevaluare, de pe www.durereadespate.ro/autoevaluare/, pentru a afla daca este vorba despre dureri de spate de tip inflamator.

Durerea este un simptom comun al artritei idiopatice juvenile, insa este posibil ca  pacientul-copil sa nu o identifice ca fiind o problema. Copilul poate fi mai nelinistit de rigiditatea articulatiilor si sa le descrie mai bine si mai degraba pe acestea. Unii specialisti sunt de parere ca unii copii nu-si exprima sau nu identifica durerea din cauza aversiunii fata de procedurile medicale. De aceea, de foarte multe ori, copiii diagnosticati cu artrita idiopatica juvenila nu pot merge la scoala si nu pot participa la activitati normale pentru varsta lor.

Romanii amana primirea unui diagnostic corect

Pentru ca durerile de spate ajung sa fie privite ca o componenta a vietii de zi cu zi, de cele mai multe ori, stabilirea unui diagnostic corect este amanata. Specialistii atrag atentia ca in unele cazuri, pot trece si 10 ani pana cand un posibil pacient primeste un diagnostic corect. Nediagnosticate corect si netratate, durerile de spate de tip inflamator pot avea efecte pe termen lung. Cu cat trece mai mult timp pana la inceperea tratamentului adecvat pentru tipul de durere de spate de care sufera, cu atat persoana in cauza este mai predispusa unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activitatilor sale zilnice.

Durerile de spate inflamatorii au anumite caracterisitici care le diferentiaza de alte tipuri de dureri, in special de durerile de spate mecanice. Aceste caracteristici sunt:

  • varsta la care apar dureri: in jurul varstei de 40 de ani;
  • un debut progresiv al durerii;
  • simptomele durerii de spate se amelioreaza odata cu practicarea exercitiilor fizice;
  • durerea nu se atenueaza in cazul unui ritm de viata sedentar;
  • in timpul noptii, durerea provoaca tulburari de somn, in special in a doua parte a noptii;
  • rigiditate resimtita la nivelul coloanei in timpul diminetii, care dureaza mai mult de 30 de minute.

Despre proiectul „Nu-ti intoarce spatele”

Initiativa „Nu-ti intoarce spatele” este un proiect derulat de catre Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie, dedicat luptei impotriva durerilor de spate de tip inflamator. In cadrul campaniei, romanii cu dureri de spate sunt incurajati sa ajunga la medic inca de la primele simptome, prin activitati de constientizare si educare. Obiectivele campaniei sunt reducerea timpului de diagnostic si cresterea ratei de prezenta la medic pentru investigatiile specifice durerii de spate de tip inflamator.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s