Ce sa NU faci cand puiul tau are o criza de nervi

Ce sa NU faci cand puiul tau are o criza de nervi

Temutele tantrumuri la copii incep sa apara in jurul varstei de 2 anisori. Si, de multe ori, parintii reactioneaza complet gresit, involuntar, in incercarea de a-si calma prichindeii. La Parinti de Pici, iti spunem ce sa nu faci cand micutul tau are o criza de nervi.

Chiar si cei mai linistiti si mai pasnici bebelusi se transforma, spre varsta de 2 ani, in toddleri cu personalitati si dorinte puternice si cu reactii pe masura, mai ales atunci cand dorintele nu le sunt indeplinite. Pe fond de oboseala, foame si suprasolicitare, cei mici ajung sa faca o criza de nervi.

Orice lucru, aparent insignifiant, poate starni o avalansa de reactii intense: plansete, tipete, trantit pe jos, dat din maini si din picioare.

Oricat ar parea de dramatic sa vezi tantrumuri la copii, e normal ca cei mici sa aiba astfel de reactii in primii ani, pentru ca nu stiu inca sa-si manifeste altfel emotiile puternice care-i coplesesc de multe ori.

De aceea, felul in care reactionam noi, ca adulti, la o criza de nervi, e foarte important pentru modul in care invata sa-si recunoasca si sa-si controleze emotiile. Iata ce sa faci si ce sa nu faci:

  • nu ii interzice, nu tipa la el si nu il pedepsi;
  • nu il intreba ce s-a intamplat, pentru ca nu va sti sa puna in cuvinte;
  • amana discutiile rationale pentru mai tarziu;
  • incearca sa ramai calm;
  • nu il ameninta si nu face promisiuni desarte.

Despre fiecare punct iti vorbim in detaliu, acum, la Parinti de Pici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s