Tantrumurile – cum le stapanim?

„Tantrumuri sunt, mai pe romaneste, accesele de furie ale copiilor. Daca nu ai ajuns inca sa le vezi manifestandu-se la propriul copil, ai intalnit cu siguranta pitici care plang de mama focului prin parcuri, pe strada sau prin magazine, suparati din te miri ce. Desi noua, adultilor, ni se par exgarate si nefondate reactiile lor, furia si frustrarea pe care ei le simt sunt foarte serioase. De multe ori, insa, motivul care a declansat criza nici nu mai conteaza, odata ce incepe furtuna de plansete si tavalit pe jos.

Ideal ar fi sa previi accesele de furie ale copilului. Tine cont de faptul ca oboseala si foamea pot declansa foarte usor o criza de nervi, mai ales daca la ele se adauga o atmosfera galagioasa, aglomeratia, lipsa de atentie sau refuzurile tale repetate la cererile lui. Uneori, insa, oricat de mult incerci sa le previi, accesele de furie tot navalesc peste voi, de multe ori in momente in care si tie iti vine sa faci propria criza de nervi. Dar cum stim ca asta nu ar ajuta pe nimeni, e de preferat sa-ti pastrezi calmul, vorbindu-i copilului bland. Desi fetita noastra n-a avut pana acum nicio criza de furie, deci nu pot vorbi inca din experienta, mi-e foarte clar ca, in teorie, tantrumurile copilului par mult mai usor de gestionat decat sunt, de fapt, in realitate.

Cu toate acestea, cel mai bine e sa-l scoti din mediul aglomerat, daca e cazul, sa incerci sa-i distragi atentia – daca reusesti – si, nu in ultimul rand, sa ramai alaturi de el pana isi consuma furia, avand grija sa si-o descarce fara sa se raneasca sau sa-i raneasca pe altii.”

Georgiana, mama de pici


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s