Când și cum îi învățăm pe cei mici să prețuiască natura?

Ar putea fi două întrebări pe care părinții să și le fi pus măcar o dată. Unii au găsit repede răspunsul alții, poate, nu au reușit încă. Chiar dacă vor să le insufle cât mai devreme copiilor lor dragostea și respectul pentru natură. Căci suntem tot mai mult conștienți de faptul că natura este casa noastră. Frumuseţea ei ne încântă în fiecare zi cu maiestatea munţilor, cu netezimea şi luciul lacurilor, cu liniştea pădurilor, mirosul plantelor sau gustul fructelor. Cunoaştem şi admirăm cu toţii aceste lucruri. Ştim cât de bine este să ne retragem în natură pentru a ne revigora simţurile şi a ne tempera gândurile.
În acelaşi timp, suntem conştienţi că evoluţia civilizaţiei are, din păcate, și o influenţă negativă asupra naturii. De aceea, ideal este să fim preocupați zilnic să avem grijă de ea iar pe copii să-i învățăm din vreme acest lucru.

Așchia nu sare departe de trunchi

Pentru un părinte, alături de grija de a-și ști copilul sănătos și în siguranță, omniprezentă este și preocuparea pentru educația pe care i-o dă și modul în care formează adultul de mâine. Așa cum suntem preocupați să-i învățăm să fie politicoși, onești, responsabili la fel îi vom învăța să protejeze mediul în care ei își vor trăi viața. Și nu doar prin vorbe ci, mai ales, prin fapte. Este de datoria noastră să fim constant conștienți că noi, adulții, reprezentăm principalele repere de conduită pentru cei mici și că modul în care noi ne comportăm este definitoriu pentru ei.

Cine ne-ar mai putea ajuta să-i învățăm pe copii să prețuiască natura?

Tedi. El răspunde imediat ”prezent” la această întrebare. Îndrăgita mascotă a celui mai îndrăgit suc îi învață pe cei mici multe lucruri interesante despre natură. Dar nu singur, ci împreună cu doamnele educatoare cărora le transmite în prealabil cântece, poezii și multe idei de activități interesante. Toate aceste lucruri se întâmplă în cadrul programului „Tedi şi prietenii naturii”, la care participă educatorii de la grădinițe de stat și private din toată țara.

Cum? Prin joc și multe activități adaptate vârstei, cei mici pot ușor învăța încă de la vârsta preșcolară despre protejarea mediului, reciclare, despre respectul faţă de plante şi animale sau despre alimentaţia echilibrată. De la vârste foarte fragede copiii pot învăța chiar și despre economisirea banilor, care are o legătură relevantă cu grija pentru natură şi gospodărirea responsabilă a resurselor acesteia.

Participarea este gratuită, la fel și suportul didactic care este asigurat de Tedi și constă în materiale necesare desfășurării programului.

Tedi are încredere că materialele elaborate pentru programul „Tedi şi prietenii naturii” sunt de mare folos educatorilor pentru a-i introduce cât mai ușor pe copii în lumea frumoasă a naturii şi fac ca activităţile să fie, atât pentru copii, cât şi pentru educatori, o aventură plină de distracţie şi de idei creative.

Mai multe informaţii despre tema programului puteţi găsi pe tediprietenulnaturii.ro.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s