Banii si fericirea

Banii nu aduc fericirea, spune o vorba din popor. Este adevarat, dar doar intr-o anumita masura. Banii, prin simpla lor prezenta, nu garanteaza fericirea, insa de felul in care ne raportam la ei si ii folosim depinde foarte mult starea noastra generala de bine. Iar dezvoltarea unei relatii sanatoase cu banii, bazate pe o abordare ce tine cont de principiile mindfulness-ului, este esentiala in acest sens.

Conform studiilor si cercetarilor, exista patru piloni ai fericirii de care trebuie sa tinem cont si la care sa ne raportam constant, si din punct de vedere financiar:

  • Calitatea relatiilor interpersonale: relatiile ne influenteaza atat viata personala, cat si cea profesionala si este important sa fim constienti de faptul ca ele imbogatesc din punct de vedere psihologic fiecare aspect al vietii noastre. Asadar este important sa investim timp si energie in acestea, sa dam dovada de empatie si deschidere, si sa ne cultivam pe cat posibil inteligenta emotionala, pentru a dezvolta relatii sanatoase si durabile cu cei din jur.
  • Sanatatea: este foarte usor ca din cauza unui comportament financiar incorect sa ajungem sa avem probleme de sanatate, fie din cauza orele interminabile de munca, fie a stresului constant la care ne expunem sau a noptilor nedormite din cauza grijilor referitoare la viitor si siguranta financiara. Asa ca este bine ca in abordarea pe care o avem sa fim atenti sa ne formam niste obiceiuri benefice mai degraba decat nocive atunci cand vine vorba de sanatate.
  • Angajamentul pentru invatare continua: procesul de invatare este unul extrem de important, ce are implicatii pozitive din mai multe puncte de vedere. Fiecare activitate sau deprindere nou dobandita determina o serie de schimbari pozitive in felul in care functioneaza creierul nostru, dar si in ceea ce priveste stima noastra de sine si increderea in potentialul personal. Astfel ca este indicat sa incercam in permanenta sa ne antrenam creierul pentru a intretine o stare de bine.
  • Trairea vietii conform sensului pe care l-am identificat: gasirea sensului vietii este probabil una dintre premisele de baza pentru dobandirea fericirii. Identificarea lucrurilor care ne implinesc si ne bucura ne va ajuta sa fim mai fericiti si impacati cu viata noastra, dar si mai motivati sa mergem inainte atunci cand ne confruntam cu probleme sau provocari. Asa ca odata ce am stabilit care este sensul pentru noi, trebuie sa tinem cont de el si sa fim consecventi in urmarea acestuia.

Pornind de la acesti patru piloni ai fericirii si urmand principiile si regulile mindfulness-ului financiar avem mari sanse sa dobandim o viata mai linistita si implinita din toate punctele de vedere.

Iar pentru a afla mai multe despre ce inseamna mindfulness-ul financiar si cum te poate ajuta in viata, te invitam sa parcurgi cei 21 de pasi ai programului de Mindfulness financiar: cum sa-ti imbunatatesti relatia cu banii, pe care il gasesti pe scoaladebani.ro.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s