Anxietatea de separare mai are un nume: Dependenta de parinte

Anxietatea de separare mai are un nume: Dependenta de parinte

Dependentele se manifesta in diverse forme. Desi adesea intruchipeaza o placere, la baza sa sta o frica. Si copiii pot avea o dependenta, anume cea provocata de anxietatea de separare. La Meditatii pentru parinti, vorbim despre dependenta de parinte.

„Dependenta de parinte este perfect normala, pana la varsta de 3 ani, pentru ca parintele este universul copilului”, explica Elena Tuca, psiholog la Centrul KinetoBebe.

Dar ce se intampla daca dependenta dureaza mai mult? Ce anume i-a dezvoltat copilului anxietatea de separare atat de mult, incat sa apeleze constant la parintii sai? Afla acum, la Meditatii pentru parinti cu Tily Niculae.

Anxietatea de separare poate fi vindecata

Sigur, anxietatea de separare nu este neaparat o boala, dar dependenta este. Si atunci, cel mai bine este sa cautam un leac la problema copilului care nu se desprinde de parinti.

In primul rand, este important sa analizam care sunt cauzele dependentei. Motivele pot fi diverse: mama hiperprotectiva, transferul temerilor parintilor asupra copilului, lipsa de independenta a copilului. De regula, toate vin la pachet, iar efectele pornesc de la manifestari minore (timiditate) si pot ajunge pana la forme mai grave (lipsa de incredere in sine, fire retrasa si dificultate in a se integra in societate).

Pentru a rezolva anxietatea de separare, sfatul Elenei Tuca poate parea simplu, dar se va dovedi a fi destul de dificil, mai ales daca esti genul de parinte protector: incurajeaza independenta copilului tau. Ce zici? Accepti provocarea?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s