Activitatile cool de la Scoala Micile Vedete

In urma lansarii productiei „Orasul plin de viata”, cel mai nou film romanesc pentru copii, am stat de vorba cu directoarele Scolii Micile Vedete despre cum se distreaza micii actori, lucrand la un film.

Scoala de Film si Televiziune pentru Copii „Micile Vedete” este un proiect educational nonguvernamental, unic in Romania. Aici, sunt pregatite si promovate tinerele talente cu varste intre 6 si 12 ani, in productii de calitate, pentru copii. Ema si Ariana Pendiuc, directoarele scolii, se ocupa intens de pregatirea micilor actori, prin workshopuri, cursuri si scoli de vara, iar rezultatele se vad atat in performanta copiilor, cat si in numeroasele premii castigate la Festivalul Cannes.

Cum arata o zi de curs la Scoala Micile Vedete? Cum sunt alesi copiii pentru a participa la proiect? Afla acum, de la Ema si Ariana Pendiuc.

Oana Anghel: Cat timp dureaza sa realizati un film cu actori copii?

Ema Pendiuc: In ultimii doi, trei ani, am reusit sa eficientizam foarte mult tot procesul de productie al filmelor, fiindca, fiind vorba despre copii, avem mare grija sa se simta cat mai bine la filmari si sa nu ii suprasolicitam. Astfel, fiecare copil vine doar intr-un anumit interval orar in care se filmeaza rolul sau. Insa, chiar si asa, in total, un film se filmeaza in medie in 10 zile sau mai mult.

O.A.: Este mai dificil de lucrat cu cei mici decat cu cei mari?

Ariana Pendiuc: Da, este solicitant sa lucrezi cu copiii, fiinca iti ia mai mult timp timp si energie sa explici ce anume are de facut in secventa respectiva. In plus, ei obosesc destul de repede si atunci ai multe pauze intre dublele de filmare. Insa, nu de putine ori am observat ca Micile noastre Vedete iau mult mai in serios filmarile si rugurozitatea acestora decat adultii si, de regula, sunt cu mult mai naturali si mai creativi. De aceea atat eu, cat si Ema am continuat sa facem film dupa film, desi de multe ori ne-a fost foarte greu. Au fost chiar si momente in care am vrut sa renuntam.

O.A.: Ce invata copiii la Scoala de Film si Televiziune pentru Copii Micile Vedete? Cum arata o zi de curs?

Ema Pendiuc: Copiii care trec preselectia beneficiaza pur si simplu de o noua metoda educationala, inovatoare si unica, atat in Romania, cat si in lume. Si va pot confirma acest lucru, fiindca timp de doi ani am fost vicepresedintele Centrului International al Filmului pentru Copii si Tineri, organizatia la nivel mondial a tuturor profesionistilor din industria filmului pentru copii.

Ariana Pendiuc: Noi am creat aceasta metoda educationala, acum 6 ani, cu scopul de a aduce cursantilor, care sunt copii cu varsta intre 5 si 12 ani, o schimbare de comportament ijn ceea ce priveste comunicarea cu cei din jur, dar si increderea in ei insisi. Vorbim de fapt despre dezvoltare personala, despre stimularea creativitatii, punerea in valoare a talentului fiecarui copil, dar si de auto-evaluare, pe care ei o invata, cu precadere la disciplina Tehnica de filmare. Aici au ocazia sa-si dea singuri seama la cel nivel se afla fata de punctul de pornire si daca au respectat sau nu ceea ce au invatat, fiindca isi pot vedea „in direct” prestatia artistica.

O.A.: Cum arata o zi de curs?

Ariana Pendiuc: Cat se poate de vesela si amuzanta. Fiecare zi de curs este diferita de cea anterioara. Am creat 3 discipline noi: Tehnica de filmare, Interpretare si Dictie pentru copii, care se studiaza alternativ, cu profesori diferiti si foarte bine pregatiti in lucrul cu copiii. Lectiile sunt incadrate intr-o programa ce are o finalitate practica: fie un jurnal de stiri pentru copii, fie un film pentru copii. In cadrul Scolii de Vara Micile Vedete, care incepe pe 25 iunie, imediat dupa terminarea scolii, cursurile sunt intensive, iar copiii invata inclusiv cum sa-si scrie singuri un scenariu de film, cum sa faca decorurile si costumele, cum sa fie ei insisi regizori si chiar sa filmeze propriul film. Cursurile din timpul semestrului au o alta structura si se axeaza mult mai mult pe actorie de film pentru copii.

O.A.: Ce implica productia unui film pentru copii? Ce elemente difera de filmele traditionale? Sunt costurile mari?

Ema Pendiuc: In primul rand foarte multi copii. In al doilea rand, foarte multa buna dispozitie, o echipa unita, de profesionisti si desigur, multa , multa rabdare. De altfel, rand pe rand, in acesti 6 ani de la infiintare, fiecare dintre membrii echipei am devenit parinti. Asa ca suntem o echipa de productie de film cat se poate de „mamoasa”. Iubim copiii si ii ajutam sa dea tot ce au mai bun din ei. Poate de aceea filmele noastre au participat an de an la cel mai prestigios festival de film din lume, Festivalul de Film de la Cannes. Si se diferentiaza de o buna parte dintre filmele romanesti de dupa ’89 prin faptul ca sunt pozitive si au un mesaj educativ. In ceea ce priveste costurile, da, costul unui film este foarte mare. Totusi, noi am reusit sa ne descurcam cu bugete care strainilor li se par ridicole. Insa, in ultimii ani am avut parte de sustinerea mai multor brand-uri de renume care au dorit sa isi asocieze imaginea cu a noastra si astfel, sa mentinem viu sectorul filmelor romanesti pentru copii.

O.A.: Exista interes din partea spectatorilor pentru aceste filme? Cum sunt ele utile in societatea actuala?

Ariana Pendiuc: Cu multa perseverenta si punand intotdeauna mai presus calitatea, valoarea fiecarei actiuni si educatia, in timp, am reusit sa castigam increderea celor din jur, si incetul cu incetul, oameni din diverse domenii au inceput sa puna umarul alaturi de noi, la reconstructia acestui teritoriu care se afla undeva intre cultura, cinematografie si educatie, teritoriu numit filmul pentru copii. daca exista interes?

Doua exemple: pana acum am facut 12 premiere ale celor 22 de filme pentru copii pe care le-am realizat si de fiecare in data, in salile de la Cinematograful Movieplex s-a stat si pe scari. Intre 350 si 500 de persoane, de fiecare data, au aplaudat la scena deschisa munca noastra, a copiilor si a partenerilor nostri.

Si al doilea exemplu, filmele noastre au ajuns pana acum la peste 50.000 de copii, la solicitarile a zeci de scoli din Bucuresti si din tara. Cadrele didactice si parintii le apreciaza foarte mult, fiindca pe langa aventura sau  comedie, intotdeauna filmele noastre au si un subtil mesaj educativ: de la cum sa-ti faci prieteni, pana la de ce sa iubim cititul, de la protejarea spatiilor verzi, pana la o atitudine pozitiva fata de tot ceea ce ne inconjoara.

O.A.: Cum alegeti copiii pentru aceasta scoala? Oricine este binevenit sau e nevoie si de acea sclipire de talent?

Ariana Pendiuc: Facem o preselectie in urma careia ne dam seama daca copilul are sau nu inclinatie catre acest domeniu. Preselectiile au loc in toamna. Insa Scoala de Vara Micile Vedete care incepe in iunie, precum si workshop-urile de scenaristica, casting, scenografie si filmmaking sunt doar pe baza de inscriere. Asadar, toti copiii care au inclinatie catre acest domeniu, dar mai ales cei carora le place filmul sunt asteptati la Scoala Micile Vedete.

O.A.: Ce este bine sa stie copiii care vor sa porneasca pe acest drum al actoriei?

Ema Pendiuc: Sa isi doreasca din tot sufletul sa reuseasca. Sa le placa sa fie in lumina reflectoarelor, pe scena sau in fata camerei de filmat, iar in cazul in care le place, dar nu au curaj, sa stie ca noi ii putem ajuta sa-si depaseasca timiditatea. Ca fiecare copil are sansa lui si chiar de a doua zi, dupa ce vii la Micile Vedete poti ajunge sa joci un rol intr-un film, dar sa stie si ca uneori este nevoie de multa rabdare si perseverenta, fiindca succesul poate sa apara dupa cativa ani. Asa cum este cazul copiilor care, de curand, au filmat celebra emisiune de la Cartoon Network. Si ca intotdeauna, indiferent de talent este nevoie de o educatie temeica si de munca serioasa.

Copilul tau se simte bine in centrul atentiei si in lumina reflectoarelor? Ii place sa urce pe scena si stie toate replicile colegilor in serbari si spectacole? Inscrie-l la Scoala Micile Vedete.

sursa foto: Facebook Scoala Micile Vedete


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s