Mindfulness si tipologiile financiare

Pentru o viata echilibrata si cat mai lipsita de stres, este important sa ai o abordare in care sa integrezi principiile mindfulnessului. Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de bani, iar aici isi gaseste locul ideea de mindfulness financiar, ce ofera directii prin care sa dezvolti o relatie sanatoasa cu banii si, astfel, o viata mai fericita.

Unul dintre cei mai importanti pasi pentru a face asta e sa stabilesti in ce tipologie financiara te incadrezi. Conform chestionarului creat de expertii Scolii de Bani, oamenii se impart in 4 categorii, in functie de felul in care se raporteaza la bani: conservatorul, cheltuitorul, ambitiosul sau antreprenorul.

  • Cheltuitorii: considera ca banii trebuie sa circule si viata trebuie traita la maximum. Nu obisnuiesc sa-si seteze prioritati financiare clare si traiesc foarte mult in prezent, lucru care in mod normal este o caracteristica a abordarii bazate pe mindfulness. Insa, atunci cand vine vorba de finante, pentru a exista echilibru, este necesara o viziune pe termen lung, alaturi de stabilitatea ce vine odata cu aceasta. Pentru cheltuitori, achizitiile impulsive sunt principala problema, asa ca la acest capitol au de lucru pentru ca relatia lor cu banii sa devina mai buna.
  • Conservatorii: sunt cei foarte atenti la banii lor si obisnuiti sa fie independenti financiar. Din perspectiva practicii mindfulness, persoanele din aceasta categorie ar trebui sa se bucure mai mult de banii de care dispun si sa fie recunoscatoare pentru ceea ce au obtinut in viata. Tocmai pentru ca sunt atat de atenti, conservatorii sunt fani ai rutinei si nu le place sa se abata facand cheltuieli iesite din comun. In acest caz, dobandirea unei abordari mai relaxate si flexibile este o provocare si un pas catre o atitudine prezenta si constienta financiar.
  • Ambitiosii: stiu ce vor de la viata si doresc sa atinga un nivel exceptional in tot ceea ce fac. Cauta calitatea cand vine vorba de alegerile si deciziile financiare si au o viziunea analitica si cumpatata. De multe ori insa, asta poate duce la epuizare din cauza muncii si a eforturilor depuse, asa ca ambitiosii trebuie sa invete sa aiba grija si de aspectele practice ce tin de sanatate. De asemenea, nu trebuie sa scape din vedere si calitatea relatiilor umane pe care le formeaza si intretin, pentru ca acestea sunt esentiale pentru o viata fericita.
  • Antreprenorii: sunt pasionati de „riscuri“ si oportunitati. Sunt oameni de actiune, care stiu ca pentru a ajunge departe trebuie sa investeasca mult, sa aiba grija cu cine colaboreaza si sa adopte o perspectiva pe termen lung. Pentru antreprenori, banii nu reprezinta totul, dar pentru ca sunt foarte concentrati pe obiectivele setate, uita uneori sa se bucure de viata si sa-si cultive optimismul. Si pentru ca stim ca antreprenorilor le place sa adreseze intrebari, suntem siguri ca mai ales ei vor dori sa descopere mai multe despre principiile mindfulnessului financiar.

Insa, indiferent de tipologia in care te incadrezi, iti va fi util sa aprofundezi subiectul, asa ca te invitam sa parcurgi cei 21 de pasi ai programului de Mindfulness financiar: cum sa-ti imbunatatesti relatia cu banii, pe care il gasesti pe: www.scoaladebani.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s