5 lectii de creativitate, invatate la gradinita

Unul dintre cele mai mari atuuri ale copiilor este imaginatia neingradita, care, odata cu trecerea timpului, pare sa se piarda incet incet. Iata 5 lectii de creativitate, pe care cu totii le stiam la gradinita.

Doar pentru ca ai crescut, nu inseamna ca nu mai esti o persoana creativa. Insa, din pricina grijilor si responsabilitatilor, ajungi sa gandesti in anumiti parametri bazati pe ceea ce vezi in jur. In alte cuvinte, nu iti mai dai voie sa gandesti ca un copil, nu iti mai accesezi partea imaginativa.

Insa dispui de un rezervor infinit de creativitate. Pentru a-l accesa cu mai multa usurinta, iti propun sa iti aduci aminte de cateva dintre instinctele copiilor:

  • Pune intrebari

Ai trecut pana acum prin perioada „de ce”? Sau poate ai vazut la copilul tau asa ceva? Este un moment in viata oricarui copil, in care vrea sa stie totul despre tot. Asa ca, pune multe intrebari.

Odata cu inaintarea in varsta, aceasta curiozitate constanta asupra lumii se transforma in teama de a parea ridicol.

Insa, a pune intrebari este o solutie foarte buna pentru a-ti spori capacitatea de creativitate.

  • Uita de frica

Imi aduc aminte de varsta copilariei, cand ma urcam pe cele mai inalte crengi din cei mai inalti copaci din parc. Acum, mi-e frica sa ma urc si pe un scaun, pentru a schimba un bec.

Ce s-a intamplat? Copiii sunt neinfricati. De orice activitate sau joc se apuca, singura asteptare a lor este sa se simta bine, sa rada.

Cum ar fi daca ai aborda si tu proiectele de la serviciu in acelasi mod?

  • Lasa-ti gandurile sa zboare

Cand eram mici, ne lansam mereu in scenarii aparent absurde: Cum pot face pentru a ramane mereu la varsta de 10 ani? Cum ar fi sa am un unicorn? etc.

Sa reiei aceleasi ganduri (cu aceeasi seriozitate pe care o acorzi oricarei filozofii de viata), este un exercitiu de creativitate dificil. Dar in astfel de ganduri iti gasesti inspiratia.

  • Nu lua lucrurile prea in serios

Desi nimic nu este mai serios pentru copii decat joaca lor, cei mici nu se streseaza de „cum trebuie” sa iasa jocul sau ce se va intampla. Ci se lasa purtati de creativitate si de joc in sine.

Asa ca, atunci cand ai un proiect de facut, incearca sa il abordezi pe un ton mai vesel.

  • Joaca-te

Nu in cele din urma, aminteste-ti de jocurile copilariei. Sunt o multime de jocuri care stimuleaza creativitatea, la care pot participa si adultii.

Jucandu-te, in corp se elibereaza endorfine si astfel devii mai fericit. Nu numai atat, dar in joaca orice este posibil, asa ca imaginatia ta nu va cunoaste limite.

Ce activitate de copil te ajuta si acum?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Un comentariu la „5 lectii de creativitate, invatate la gradinita”

  1. Nu mai punem întrebări deoarece oamenii au început sa nu agreeze curioșii sau se enervează la întrebări „prostești” si te iau on gluma sau te întreabă ..tu nu gândești?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s