5 joburi in care femeile au fost primele

Nu multa lume stie, dar femeile au fost pioniere in multe domenii asociate adesea cu barbatii. Iata 5 joburi in care ele au fost primele.

Chiar daca, in prezent, exista un anumit nivel de echitate intre femei si barbati in forta de munca, sunt unele profesii in care barbatii predomina in continuare. Multe dintre aceste ocupatii sunt privite ca fiind munci tipic masculine, cum ar fi meseria de berar.

Totusi, in mod paradoxal, istoria ne spune ca femeile au fost deschizatoare de drumuri, in cateva dintre aceste profesii „masculine”.

  • Programator

In zilele noastre, programatori sunt, in mare parte, barbatii. Insa, primul programator (sau, cel putin, precursor al acestei meserii) a fost o femeie.

Ada Lovelace, fiica poetului romantic Lord Byron, a fost un om de stiinta in secolul 19, cand femeile nu erau incurajate in acest domeniu. Ea a colaborat cu Charles Babbage, supranumit „Tatal Computerelor”, si a scris primul algoritm de codare pentru un calculator. Notitele sale au devenit notorii, prezentand o multime de posibilitati de programare pentru acest nou aparat.

Dar Ada nu a fost singura pioniera in acest domeniu. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intr-un proiect al armatei americane, sase matematiciene se ocupau, in mare parte, de programarea pentru unul dintre primele calculatoare electronice.

  • Berar

Probabil ca este una dintre slujbele cele mai indepartate de ideea de feminitate. Insa, hieroglife din Egiptul Antic indica faptul ca, initial, femeile erau responsabile de fabricarea berii. Nu numai atat, dar aceasta ocupatie era considerata a fi una dintre treburile casnice tipic feminine.

Mai tarziu, in Europa medievala, femeile erau chiar maestri berari. Odata cu industrializarea insa, berea a inceput sa fie produsa in cantitati mari, in fabrici. Iar slujbele din fabrici erau oferite barbatilor.

berar

  • Cineast

In era filmelor mute, femeile din SUA erau foarte active in industria cinematografica, ocupand functii de scenaristi, regizori, producatori si editori. Ba chiar, meseria de editor de film era considerata tipic feminina, in prima parte a secolului 20.

  • Tobosar

Potrivit istoricilor, femeile au fost primii tobosari. Dar nu ma refer la concerte muzicale aici.

Aparent, prima femeie despre care se stie ca ar fi cantat la tobe era o preoteasa din Mesopotamia. Tobele erau considerate a fi un simbol al nasterii si fertilitatii si erau sacre pentru femei, fiind folosite in ritualuri religioase.mesopotamia

  • Medic

In Antichitate, femeile erau foarte respectate in domeniul tamaduirii. De asemenea, de-a lungul istoriei Europei, calugaritele adesea erau si vindecatoare, consemnand tratamente si leacuri folosite (adesea in domeniul nasterilor).

Apoi insa, din epoca medivala tarzie, pentru a fi doctor era nevoie sa ai parte de o educatie universitara. Iar in acele timpuri, femeile nu aveau dreptul de a intra in universitati, asa ca nu puteau sa practice medicina in mod legal. Iar cele care faceau asta erau acuzate de vrajitorie.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa: huffingtonpost.com

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s