4 milioane de copii mor inainte de a implini o luna

Nasterile neasistate reprezinta una dintre cauzele principale ale mortalitatii infantile, arata statisticile de specialitate.

La nivel mondial, in fiecare an, 48 milioane de femei nasc fara ajutorul unor moase cu pregatire recunoscuta. Consecintele sunt dramatice, avertizeaza medicii. Astfel, peste 340.000 de femei mor in fiecare an, alte milioane contracteaza infectii si dizabilitati ca urmare a unor cauze care pot fi prevenite. In plus, peste 800.000 de copii mor in timpul nasterii, iar trei milioane mor inainte de a implini o luna.

In Romania, cifrele arata ca, desi in primele luni ale anului 2010 acest fenomen a scazut usor, din decembrie anul 2010 si pana in prezent s-au inregistrat din nou cresteri. Astfel ca in ianuarie 2011 numarul mortalitatii infatile din aceasta cauza a atins o medie de 12 bebelusi la mie de nou-nascuti, arata datele organizatiei Salvati Copiii.

„Ingrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigura, de fapt, supravietuirea copiilor care vin pe lume. Speranta de viata este direct corelata cu accesul la monitorizare medicala, mai ales atunci cand vorbim despre comunitati defavorizate economic. Nasterea neasistata medical sau lipsa de controale periodice sunt factori de risc majori in ceea ce priveste nasterile premature si, in stransa legatura cu acestea, mortalitatea infantila”, declara Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

De 5 mai, Ziua Internationala a Moaselor, Confederatia Internationala a Moaselor, Salvati Copiii si Alianta Panglica Alba considera ca trebuie acordata o prioritate urgenta recrutarii, pregatirii, pastrarii si dezvoltarii categoriei de moase si lucratori in domeniul sanatatii in Romania, ca parte a aderarii acesteia la Strategia Secretarului General ONU „Fiecare Femeie, Fiecare Copil” si la miscarea globala pentru indeplinirea obiectivelor 4 si 5 din Mileniul Dezvoltarii.

Sursa: Gandul


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s