3 metode pentru dezvoltarea empatiei

Dezvoltarea empatiei poate face minuni pentru starea ta de spirit! De aceea, iti propun sa incerci 3 exercitii simple, care vor aduce bucurie atat in viata celor din jur, cat si in a ta.

In primul rand, este bine de stiut ca, in stare de stres, empatia scade. Organismul isi concentreaza toate resursele pe amenintarea perceputa. Pe langa semnele fizice (precum incordarea muschilor, tensiunea crescuta si accelerarea respiratiei), mai apar si cele emotionale. In alte cuvinte, iti vine mai greu sa creezi o conexiune cu alte persoane.

Pe de alta parte, dezvoltarea empatiei contribuie foarte mult la reducerea si gestionarea stresului din viata ta. Iata 3 metode prin care iti poti creste aceasta latura.

  • Favorul de 5 minute – Singura regula este sa faci ceva din care sa beneficieze altcineva, fara a astepta ceva in schimb sau a castiga ceva din asta. Poate isi cauta cineva un loc de munca si ai putea sa ii faci legatura cu o persoana ce il poate ajuta. Sau vezi o vecina care nu isi poate duce plasele de cumparaturi – nu dureaza mai mult de 5 minute sa o ajuti.
  • Cere si ofera ajutorul – Este normal sa vrei sa rezolvi lucrurile de unul singur. (Satisfactia este atat de mare cand reusesti!) Insa, daca nu ceri niciodata ajutorul, problemele se vor aduna si te vor aglomera. Astfel, nu vei putea, la randul tau, sa ii ajuti pe altii. De aceea, daca accepti ajutorul, vei fi mai dispus sa oferi sprijin altcuiva.
  • Asculta – Ascultarea este o unealta foarte buna in crearea unor noi legaturi. (Atentie, vorbesc de a asculta, nu doar de a auzi.) Cand asculti pe cineva, ii afirmi persoanei respective ca iti merita atentia si respectul. De asemenea, afli mai multe despre acea persoana si poti imbunatati calitatea relatiei dintre voi. Poate fi chiar si o discutie de 10 minute, atata timp cat te deschizi spre interlocutorul tau.

Prin astfel de mici gesturi poti, in mod constient, sa lucrezi la dezvoltarea empatiei, umplandu-ti viata cu dragoste si devenind o persoana mai puternica.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s