20 noiembrie este Ziua Universala a Copiilor

20 noiembrie este Ziua Universala a Copiilor

Pe 20 noiembrie, sarbatorim adoptarea Declaratiei Drepturilor Copilului si a Conventiei cu privire la Drepturile Copilului. Ziua Universala a Copiilor este o ocazie sa deschidem o conversatie pentru bunastarea copiilor nostri, promovandu-le si sarbatorindu-le drepturile.

Ziua Universala a Copiilor a fost stabilita in anul 1954, de UNICEF, organizatia menita sa protejeze drepturile copiilor. Cativa ani mai tarziu, in 1959, a fost adoptata si Declaratia Drepturilor Copilului, iar in 1989 Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat si Conventia cu privire la Drepturile Copilului.

Ziua Universala a Copiilor in 2017

In acest an, UNICEF a invitat copiii din toata lumea sa preia pozitii importante in mass-media, politica, business, sport si divertisment, pentru a da o voce micutilor care nu au parte de o educatie corespunzatoare si ale caror drepturi nu sunt protejate.

Astfel, Ziua Universala a Copiilor s-a desfasurat sub eticheta #KidsTakeOver si a presupus activitati precum:

  • activari in scoli;
  • lansarea unui videoclip Kids United;
  • lansarea unui chestionar spre peste 10.000 de copii, pe probleme care ii intereseaza cel mai mult;
  • prezenta copiilor la sediul general al ONU.

Principiile Declaratiei Drepturilor Copilului

Articolul 1: Copilul se va bucura de toate drepturile stabilite de aceasta Declaratie. Orice copil, fara absolut nici o exceptie, se va bucura de aceste drepturi, fara nici o distinctie sau discriminare rasiala, sexuala, de limba, religioasa, politica sau din alte motive, origine nationala sau sociala, proprietate, nastere sau alt statut, al lui sau al familiei.

Articolul 2: Copilul se va bucura de o protectie speciala, si va primi oportunitati si facilitati, prin lege sau prin alte metode, pentru a-l ajuta sa se dezvolte fizic, mental, moral, spiritual si social intr-o maniera sanatoasa si normala si in conditii de libertate si demnitate. La promulgarea legilor ce vin sa indeplineasca acest scop, cele mai bune interese ale copilului vor avea prioritate.

Articolul 3: Copilul va avea dreptul prin nastere la un nume si o nationalitate.

Articolul 4: Copilul se va bucura de securitate sociala. El va avea dreptul sa creasca si sa se dezvolte sanatos; in acest sens, o atentie si protectie speciala vor fi acordate mamei si copilului, incluzand ingrijiri adecvate pre-natale si post-natale. Copilul va avea dreptul la nutritie, gazduire, recreere si servicii medicale adecvate.

Articolul 5: Copilul cu handicapuri fizice, mintale sau sociale va avea parte de tratamentul, educatia si ingrijirile speciale cerute de conditia lui speciala.

Articolul 6: Copilul are nevoie pentru o dezvoltare deplina si armonioasa de dragoste si intelegere. Atunci cand este posibil, el va creste in grija si responsabilitatea parintilor sai, si, in orice caz, intr-o atmosfera de afectiune si de securitate morala si materiala; un copil de varsta firava, cu exceptia circumstantelor exceptionale, nu va fi separat de mama sa. Societatea si autoritatile publice vor avea datoria sa extinda ingrijirea particulara asupra copiilor fara familie si asupra celor fara mijloace adecvate de intretinere. Statului va aloca sume de bani si alte forme de asistenta pentru intretinerea copiilor din familiile mari.

Articolul 7: Copilul are dreptul la educatie, care trebuie sa fie gratuita si obligatorie, cel putin in ceea ce priveste nivelele elementare. El va primi o educatie care ii va dezvolta cultura generala si ii va permite, in baza oportunitatilor egale, sa-si dezvolte abilitatile, judecata proprie si simtul de responsabilitate morala si sociala, pentru a deveni un membru util societatii. Cele mai bune interese ale copilului vor fi principiul calauzitor pentru cei responsabili de educarea si formarea sa; aceasta responsabilitate apartine in primul rand parintilor lui. Copilul va avea drepturi depline la joaca si recreatie, care vor trebui orientate catre aceleasi scopuri ca si educatia; societatea si autoritatile publice vor depune toate eforturile in vederea promovarii acestui drept.

Articolul 8: Copilul se va numara printre primii care vor primi protectie si ajutor.

Articolul 9: Copilul va fi protejat impotriva tuturor formelor de neglijenta, cruzime si exploatare. El nu va fi, sub nici o forma, obiect de trafic. Copilul nu va fi angajat inainte de implinirea unei varste minime adecvate; in nici un caz el nu va fi obligat sau nu va putea dobandi permisiunea sa se implice in activitati care i-ar putea prejudicia sanatatea sau educatia sau care ar putea interfera cu dezvoltarea sa fizica, mentala sau morala.

Articolul 10: Copilul va fi protejat de practicile care ar putea implica discriminari rasiale, religioase sau de orice alt fel. El va fi crescut in spiritul intelegerii, tolerantei, prieteniei intre oameni, al pacii si infratirii universale, si avand constiinta deplina ca energia si talentele sale trebuie puse in slujba semenilor sai.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s