2.000 de bone calificate din fonduri europene

Peste 2.000 de femei tinere care studiaza sau au venituri scazute, dar si cele cu sanse mici de reintegrare pe piata muncii (varsta peste 40 de ani ori cele care au abandonat serviciul pentru cresterea copiilor proprii) vor putea urma cursuri de calificare in meseria de babysitter.

Acest lucru va fi posibil printr-un program national numit „Femei pentru femei”, viitoarele bone astfel formate urmand sa ingrijeasca grupuri de pana la 6 copii, potrivit Evz.ro.

Programul se va desfasura in perioada ianuarie 2012-30 septembrie 2013, va fi implementat de Fundatia Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, si are o valoare de 19.264.846 lei, finantat 90% din fonduri europene.

„Scopul acestui proiect este sa punem bazele unui sistem standardizat in domeniul ingrijirii copiilor pe timpul zilei, permitandu-le femeilor participarea pe piata muncii ca persoane calificate, evitand astfel abuzurile care au fost din ce in ce mai evidente, mai ales incepand cu anul 2009”, a explicat Manuela Danescu, expert in relatiile cu autoritatile publice.

Scaderea numarului de gradinite de la 5.500 la 1.700 si al creselor de la 291 la 272 explica situatia in care sute de mii de prescolari raman in fiecare an in afara sistemului. In acelasi timp, numarul femeilor somere sau neocupate creste vizibil.

„Proiectul sustine ideea de introducere, printre serviciile de ingrijire a copiilor pe timpul zilei, a conceptului de bona care lucreaza la domiciliul propriu sau al familiilor, unde poate ingriji simultan mai multi copii, dar nu mai mult de sase”, explica Silvia Asandi, managerul proiectului.

Pentru a obtine calificarea, cursantele vor urma 120 de ore de formare teoretica, completate de 240 de ore de formare practica, ce se vor finaliza cu un examen. Selectia se va face dupa o evaluare psihologica, in functie de starea de sanatate, dar si de cazierul judiciar. Informatii suplimentare vor fi publicate pe site-ul scoalabonelor.ro.

Prin intermediul acestui proiect, in afara de calificarea personalului, se urmareste diminuarea riscurilor de abuzuri asupra copiilor.

„Pe langa abuz fizic, neglijarea e una dintre cele mai perfide forme de abuz pentru ca e greu de depistat, dar, in acelasi timp, lasa urme pe termen lung. Acum, nu avem personal suficient pregatit astfel incat sa putem elimina aceste riscuri. Proiectul va ajuta la profesionalizarea personalului, ca sa le fie cat mai bine copiilor”, spune Elena Tudor, directorul Directiei Generale Protectia Copilului din Ministerul Muncii.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s