10 moduri eficiente de a întări imunitatea copiilor

Ne dorim copii puternici și sănătoși. Plini de energie și de vitalitate. Fără nas înfundat, bronșite, tuse care parcă nu se mai termină, febră, rinite alergice, răceli, infecții care să-i destabilizeze și să le slăbească și mai mult organismul.

Alimente diversificate și un regim de viață curat și sănătos pot părea, adesea, suficiente pentru a putea închide cercul bolilor de care încercăm să-i ferim pe copii. Și totuși, drumul către o sănătate de fier pentru micuții noștri nu este atât de scurt și de simplu.

Cum întărim imunitatea copilului? Ce este bun pentru ei și ce ar trebui eliminat? Care sunt metodele blânde, dar extrem de eficiente către care noi, părinții, să ne îndreptăm? Întrebări pe care mi le-am pus de atâtea ori, de când am devenit părinte. Cei doi copii ai mei nu mi-au oferit de prea multe ori răgazul de a respira ușurată, gândindu-mă că am scăpat de zilele în șir de tratament. Este știut: imunitatea copilului se dezvoltă treptat. Tocmai de aceea, ea trebuie susținută cel mai eficient printr-un proces care să includă metode naturale.

Iată câteva moduri simple prin care putem întări imunitatea:

1. Hrană cât mai diversă

Încurajează-ți copilul să mănânce cât mai variat! Fructele și legumele din farfurie musai să fie ca un curcubeu. Fructele de pădure, ardeii grași și broccoli sunt viu colorate și bogate în antioxidanți. Portocalele și citricele, bogate în vitamina C, întăresc imunitatea și acționează ca o barieră împotriva infecțiilor.

Fierul este un ingredient la fel de important, deoarece susține dezvoltarea sistemului imunitar. Sursele sale primare sunt carnea, peștele, ouăle, semințele de leguminoase și legumele cu frunze verzi, care sunt cel mai bine consumate cu alimente bogate în vitamina C, deoarece crește absorbția fierului.

Sursele de vitamina C sunt ardeiul roșu, coacăzele negre, citricele și pătrunjelul. Aportul de vitamina A în dieta copilului este, de asemenea, vital pentru sănătate. O găsim, în principal, în legume, inclusiv în cartofi dulci, morcovi, spanac, broccoli, dovleci și roșii.

Dieta ar trebui, de asemenea, să furnizeze acizi grași polinesaturați din grupul omega-3. Sursa lor naturală este peștele de mare uleios și grăsimile vegetale, precum uleiul de in, uleiul de rapiță și uleiul de măsline.

Atenție! Alimentele cu exces de zahăr și produsele de tip fast-food ar trebui consumate foarte rar, ocazional, fără a deveni o obișnuință!

2. Ore de somn suficiente

Majoritatea copiilor au nevoie de 10-14 ore de somn neîntrerupt. O rutină bine stabilită pentru ora de culcare ar putea include o baie caldă, un masaj ușor, o lectură plăcută, care să dea o stare de bine și de liniște copilului.

3. Sportul, boost de sănătate

O oră de activitate în parc sau oricare alt sport practicat chiar și în interior pot face minuni pentru sănătatea unui copil, stimulându-i incredibil sistemul imunitar. Iar dacă sportul se face cu întreaga familie, starea de bine sporește, devenind o modalitate excelentă de a crea conexiuni și de a petrece timp de calitate împreună.

4. Reguli de igienă riguros respectate

O bună igienă ține la distanță germenii și infecțiile. Obiceiurile simple, cum ar fi spălarea mâinilor după joacă, înainte și după masă, după folosirea toaletei, trebuie subliniate, astfel încât să devină un obicei.

5. Natura, unul dintre cele mai bune medicamente

Ori de câte ori este posibil, duceți copiii în aer liber. Curat. Încurajați-i să se joace cu animalele de companie, să alerge desculți în iarbă. Lăsați-i să se murdărească! Expunerea la microbii de zi cu zi învață organismul să se adapteze și să diversifice bacteriile sănătoase din organism. Fără să mai punem la socoteală aportul de vitamina D, atât de necesar fiecărei celule din organism.

6. Evitați fumatul pasiv

Efectele nocive ale fumatului pasiv sunt bine cunoscute. Toxinele eliminate in jur pot ucide celulele sănătoase. Copiii respiră mai repede decât adulții, așa că pot inhala o cantitate mare de fum.

7. Folosiți antibioticele doar dacă este necesar

Deși acționează rapid, antibioticele s-ar putea să nu fie întotdeauna cea mai bună soluție. Alături de bacteriile dăunătoare sunt eliminate adesea și bacteriile bune. Imunitatea organismului poate fi compromisă. Urmați sfatul medicului pediatru și încercați să apelați și la alte variante de tratament.

8. Fitoterapia modulează sistemul imunitar

Majoritatea celulelor sistemului imunitar se găsesc în tractul digestiv. Se dezvoltă în perioada prenatală, iar dezvoltarea se intensifică în primele 1000 de zile de viață ale unui copil. Cu toate acestea, nu funcționează la fel de eficient ca imunitatea unui adult. Acest proces poate dura până când un copil împlinește 15 ani. Ierburile au fost folosite în urmă cu mulți ani, datorită proprietăților lor vindecătoare. Substanțele benefice pentru sănătate sunt obținute din diferite plante – rădăcini, tulpini, flori și frunze.

Iată câteva plante cu efect imunostimulator:

  • Usturoiul este un produs bogat în multe substanțe biologic active. Alicina, responsabilă pentru un spectru larg de activități antibacteriene, antivirale și anti-fungice, este deosebit de importantă. Usturoiul întărește apărarea organismului prin reglarea reacțiilor celulare ale sistemului imunitar.
  • Pătrunjelul este o sursă foarte bogată de vitamina C. Are efect diuretic, ajută la eliminarea microorganismelor.
  • Ceapa conține multe substanțe organo-sulfuroase care au efect germicid. În plus, ceapa mărește eliberarea și purificarea mucusului din tractul respirator superior.
  • Chimenul negru –Semințele sale sunt folosite în bolile căilor respiratorii superioare (răceli, tuse, catar, bronșită, infecții recurente). Compușii prezenți în plantă întăresc sistemul imunitar, stimulând numărul de limfocite și macrofage.
  • Ghimbirul –Extractele pot avea un efect benefic în tratarea inflamațiilor cronice și a bolilor autoimune.
  • Soc negru – florile și fructele au proprietăți antivirale și imuno-modulatoare. Extractul are efect antipiretic.

9. Apelați la suplimente alimentare!

Zincul, cheia imunității

Unul dintre cele mai importante minerale care poate ajuta sistemul imunitar al unui copil este zincul. Se găsește, de obicei, în alimentele pe bază de proteine. Deci, stridiile, carnea roșie și carnea de pasăre sunt unele dintre cele mai bune surse.

Vitamina D nu trebuie să lipsească!

Din păcate, nici statul în aer liber și nici alimentele nu vor fi niciodată suficiente pentru a susține nevoia de vitamina D a organismului. Tocmai de aceea, formulele complexe ce conțin aceste elemente sunt perfecte pentru a fi folosite.

Fie că-l utilizăm pentru a preveni sau pentru a trata infecțiile respiratorii acute și/sau recurente, inclusiv cea cu Sars-Cov-2, imunodeficiența, un remediu testat este FortIMMUNO® Kids de la Dr Phyto.

Combinație eficientă de Lactoferină, Vitamine și Zinc reprezintă formula special concepută pentru susținerea funcționării normale a sistemului imunitar.

10. Probiotice și prebiotice pentru un control intestinal

Este important să le oferim copiilor o sursă bună de probiotice. Intestinul nostru valorifică o cantitate enormă de bacterii. Unele sunt sănătoase, altele nu, iar probioticele ajută la crearea unui echilibru mai bun între acestea două. Putem apela și la alimentele fermentate: chefir, varză murată și murături. De asemenea, oțetul de mere este o modalitate bună de a utiliza probioticele într-o dietă. Surse excelente de prebiotice sunt bananele verzi sau pătlagina, sparanghelul.

Țineți minte! Toate acestea, însoțite de dragoste, atenție și voie bună pot crea pentru copilul dumneavoastră cea mai puternică cale de a-i menține sănătoși și fericiți!


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s