S-a lansat primul Centru privat multidisciplinar de Somnologie Pediatrica din Romania

S-a lansat primul Centru privat multidisciplinar de Somnologie Pediatrica din Romania

Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA a inaugurat recent, in cadrul Policlinicii Baneasa, primul si singurul Centru privat de Somnologie Pediatrica din Romania, cu o abordare integrata, multidisciplinara, explorand intreaga gama de optiuni in tratament.

Centrul de Somnologie Pediatrica este unul de referinta in tara, este disponibil pacientilor din luna august a acestui an si este coordonat de Dr. Mihaela Oros, doctor in stiinte medicale, medic primar pediatru si specialist pneumolog, atestat in somnologie Nivel I+II cu supraspecializare in somnologia pediatrica si polisomnografie la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center din SUA.

In Romania, studiile arata ca 1 din 10 copii risca sa dezvolte tulburari de respiratie in timpul somnului. In acest context, lansarea Centrului de Somnologie Pediatrica din cadrul retelei private de sanatate REGINA MARIA reprezinta o prioritate pentru diagnosticul precoce si tratamentul tulburarilor de somn la copii si adolescenti.

In cadrul Centrului de Somnologie Pediatrica sunt tratate numeroase afectiuni precum tulburari de adormire sau treziri nocturne, sforait, Sindorm de Apnee in Somn Obstructiv (SASO), ADHD, Enurezis, miscarea periodica a membrelor (PLMS), Boala Duchenne si alte boli neuromusculare, boli genetice, Jet Lag.

Ce este somnologia pediatrica si de ce este importanta?

Identificarea precoce a unui copil cu tulburari de respiratie in timpul somnului poate fi privita ca o actiune de preventie a viitoarelor evolutii nefaste ale viitorului adult.

Cum dezvoltarea copiilor, neuronala si somatica, este strans legata de somn, orice problema ii poate afecta in viitor.

In timpul somnului se secreta hormoni de crestere, prolactina, testosteron, creste productia de proteine si are loc reglarea temperaturii, cat si modularea intensa a sistemului nervos autonom si a organelor sale tinta. Somnul contribuie si la homeostaza functiilor imune. Somnul are, de asemenea, un rol important in reglarea starilor emotionale si a comportamentelor sociale, consolidand memoria si facilitand invatarea.

Numeroase studii au aratat ca deprivarea de somn sau fragmentarea somnului la copil are drept consecinta o frecventa mai mare a infectiilor, cat si dereglarea imunitatii nespecifice.

Din aceasta perspectiva, in ultimele 2 decenii se constata o asociere progresiva intre tulburarile de somn la copii si afectiunile cardiovasculare, metabolice si dezvoltarea neurocognitiva a copiilor.

Evolutia somnologiei pediatrice in Romania

In Romania, somnologia a parcurs un drum lung pana la afirmare, iar somnologia pediatrica este un domeniu in care s-au facut primii pasi si la noi in tara. In martie 2016, a avut loc in Bucuresti o conferinta de presa in care au fost comunicate rezultatele primului studiu din Romania care a evaluat riscul pentru tulburari de respiratie in timpul somnului la copii si adolescenti.

Cercetarea epidemiologica s-a efectuat in colaborare cu Institutul de Cercetare Gfk Romania, pe un esantion de 1272 respondenti, in luna ianuarie 2015, iar rezultatele au aratat ca 9,6% sau, cu alte cuvinte, 1 din 10 copii risca sa dezvolte tulburari de respiratie in timpul somnului. Aceste date reflecta dimensiunea reala a situatiei la nivel local si justifica eforturile necesare pentru cresterea gradului de constientizare atat in randul medicilor, al publicului larg, cat si efortul financiar al unui sistem de sanatate pentru diagnosticul, monitorizarea si tratamentul sindromului de apnee in somn la copii si adolescenti.

Despre Centrul privat de Somnologie Pediatrica

Eforturile de lansare a centrului au inceput in momentul in care Dr. Mihaela Oros s-a alaturat echipei din Clinica Baneasa, in cadrul retelei de sanatate REGINA MARIA.

Dr. Mihaela Oros coordoneaza o echipa formata din medici care acopera o arie larga de specialitati, precum: alergologie si imunologie, cardiologie pediatrica, chirurgie pediatrica, ecografie pediatrica, genetica, neurologie pediatrica, nutritie, ORL, ortopedie pediatrica, pediatrie, pneumologie pediatrica, psihologie/psihiatrie pediatrica, somnologie pediatrica, monitorizare si tratament al tulburarilor de respiratie in timpul somnului.

Noutatea pe care o aduce acest centru in Romania este abordarea integrata a fiecarui caz in parte, care se realizeaza print-un mecanism bine definit de investigatii, completate de testare si monitorizare constanta.

In acest sens, sunt efectuate urmatoarele teste:

  1. chestionare specifice pentru copii – evalueaza simptomele asociate tulburarilor respiratorii din timpul somnului;
  2. consulturi interdisciplinare – identificarea problemei si evaluarea necesitatii ulterioare in vederea stabilirii diagnosticului;
  3. polisomnografia – standardul de aur in depistarea tulburarilor respiratorii in timpul somnului;
  4. poligrafia cardiorespiratorie – investigheaza functiile de somn, respiratie, circulatie, miscare;
  5. pulsoximetria nocturna continua – masoara saturatia oxigenului in sangele periferic.

Centrul de Somnologie Pediatrica dispune de o capacitate de raspuns la consultatii de aproximativ 1.500 de cazuri pe luna, incluzand aici consultatiile specialitatilor pediatrice. Investigatiile din timpul zilei cat si cele de somn reprezinta o parte din activitatea centrului si se efectueaza in situatiile in care sunt necesare pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni. Centrul pune la dispozitie 2 polisomnografe si 2 poligrafe de ultima generatie pentru monitorizarea somnului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s