Marioneta din role de carton

Poti crea jucarii extrem de haioase, din materiale gasite prin casa. Hai sa aducem putina bucurie in familie, cu o marioneta din role de carton!

Eu iti propun o marioneta in forma de catel, pe care sa o construiesti alaturi de copilul tau. Insa, dupa ce realizati prima jucarie, incercati sa faceti si alte animalute, astfel incat sa aveti un intreg teatru de papusi!

Ai nevoie de:

  • 2 role de carton de la hartie igienica;
  • vopsea si pensula;
  • un cutit (optional, poti folosi un perforator);
  • 5 paie de plastic (din acelea flexibile, care se indoaie la un capat – de fapt, ai nevoie doar de acele capete care se indoaie);
  • ata de brodat (mai groasa decat cea de cusut);
  • bete de inghetata (se gasesc in magazinele de hobby);
  • googly eyes (2 ochi buclucasi – se gasesc la pungi, in orice magazin mare);
  • banda adeziva si foarfece.

Cum se face:

Vopseste rolele de carton, intr-o singura culoare, uniforma. Lasa-le sa se usuce. Taie o rola pe jumatate – o parte va fi capul, iar cealalta jumatate o vei folosi pentru urechi.

Taie urechile – din jumatatea de rola de carton, taie o forma de 8, alungita, dintr-o singura bucata. Lipeste forma pe unul din capetele celeilalte jumatati (capul). Apasa pe mijlocul formei, acolo unde ai lipit-o, astfel incat urechile sa stea putin ridicate (ca in imagine).

Marioneta din role de cartonIa cealalta rola de carton (corpul) si, in partea de jos, unde vor veni picioarele, da patru gauri – doua la un capat si doua la celalalt capat. (Poti folosi un perforator, dar eu al ales sa folosesc un cutit – nu ies gaurile perfecte, dar se fac mai usor.)

Prin cele doua gauri de la unul dintre capete, petrece o bucata de 15 cm de ata de brodat – picioarele. La fiecare capat al atei, de o parte si de alta, adauga cate un pai taiat (ma refer la partea flexibila a paiului, astfel incat picioarele marionetei sa stea indoite). Fa un nod la fiecare capat al atei, pentru a nu lasa paiele sa cada. Repeta operatiunea si pentru celelalte doua picioare, de la celalalt capat al rolei.

Pe partea opusa a rolei, in partea de sus a corpului, da doua gauri – una la un capat si alta la celalalt capat. Prin fiecare gaura, petrece cate un fir de aproximativ 60 cm. Fa un nod pentru fiecare ata, astfel incat firele sa nu iasa prin gauri.

Una dintre cele doua sfori va trece si prin cap, asa ca trebuie sa mai faci un nod, pe la mijloc, astfel incat capul sa para ca pluteste deasupra corpului.

Din betele de inghetata, fa o cruce si lipeste-le intre ele. Leaga cele doua sfori lungi de capetele unui bat, ca in imaginea de mai sus – asa vei controla capul si partea din spate ale marionetei.

Mai ramane doar sa lipesti ultimul pai taiat, in partea din spate a corpului – aceasta va fi codita – si sa lipesti doi ochi googly pe capul marionetei.

Si gata! Acum ai o marioneta in forma de catel! Arata-ne cum ti-a iesit.

Daca ti-au mai ramas din materialele de mai sus, incearca si:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s