Inotul, recomandat copiilor inclusiv iarna

Desi iarna ne gandim mai degraba la sanius sau patinaj decat la inot, copiilor le prind foarte bine lectiile de inot si in anotimpul rece.

Pe langa faptul ca are beneficii semnificative in dezvoltarea fizica si psihica, inotul contribuie si la dezvoltarea imunitatii, atat de importanta in sezonul rece. In plus, pe timp de iarna, lectiile de inot pot fi si o alternativa distractiva la activitatile in aer liber din sezonul cald.

Exista, pana nu demult, prejudecata potrivit careia copiii racesc repede iarna daca merg la inot. Riscul de a raci este, insa, foarte mic la copiii care practica inotul, daca se are in vedere o adaptare treptata la temperatura din bazin.

Legatura dintre inot si dezvoltarea increderii in sine

Un studiu realizat in Austalia face referire la beneficiile semnificative ale inotului asupra copiilor mici. Astfel, s-a observat la copiii care au urmat lectii de inot intre 2 luni si 4 ani, o dezvoltare mai accentuata a increderii in sine, dar si a capacitatii de adaptare la situatii noi.

De asemenea, studiile au mai aratat ca beneficiile inotului asupra motricitatii si dezvoltarii musculare apar chiar de la 7 luni, iar continuarea acestei activitati in timpul sezonului rece contribuie la cresterea imunitatii.

Succesul unei lectii de inot la varste timpurii vine din metoda de abordare 

Primele experiente ale copiilor cu mediul acvatic sunt foarte importante, iar succesul unei lectii de inot depinde foarte mult de metoda de abordare.

Continutul fiecarei sedinte de educatie acvatica difera in functie de varsta si disponibilitatea copilului, insa acomodarea cu apa are un rol esential.

In prima parte a sedintei este recomandata de fiecare data acomodarea cu apa, indiferent de varsta copilului, in spatiul restrans de la marginea bazinului, rolul acesteia fiind de aclimatizare, de obisnuinta cu ambianta din piscina si de pregatirea organismului pentru efort. De importanta acordata acestei prime parti de lectie depinde restul activitatii.

Dupa ce s-a efectuat acomodarea si s-a instalat starea de confort si de siguranta se poate continua cu mijloacele de lucru specifice varstei.

De exemplu, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 luni si 1 an, formele de deplasare sunt realizate numai cu ajutorul instructorului, fiind folosite prize de sustinere ce nu blocheaza miscarile acestuia. In acesta etapa, instructorii alterneaza exercitiile statice pasive si active, avand in vedere sa le regleze astfel copiilor frecventa respiratorie si frecventa cardiaca la valorile de repaus.

In felul acesta, micii inotatori isi incheie sedintele energizati, dar si nerabdatori sa revina in bazin, pentru noi lectii de inot.

Articol realizat cu sprijinul Acvatic Bebe Club


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s