Gatitul la aburi

Este foarte important ce mancam, dar si cum gatim. Alimentele sanatoase pot deveni complet fade, chiar nocive, daca le gatim prost. Gatitul la aburi aduce mai multa savoare si mai multa siguranta in alimentatie.

Este una dintre cele mai sanatoase modalitati de a pregati mancarea. In felul acesta, alimentele nu vin in contact cu apa si isi pastreaza cel mai bine aromele si substantele nutritive.

Despre gatitul la aburi se spune ca este mai vechi decat focul, datand din vremea in care oamenii faceau mancare deasupra izvoarelor fierbinti sau a pietrelor incinse. Bucataria orientala foloseste indelung gatitul la aburi, iar chinezii obisnuiesc sa gateasca in acest fel de mai bine de 3000 de ani.

Cum se fierbe la aburi
Legumele fierte la aburi al dente, adica moi in exterior si tari in interior, sunt ideale la masa si sunt cele mai hranitoare. In general, fierbem legumele prea mult timp, pana isi pierd culoarea, aroma si substantele nutritive.

Cand vrei sa gatesti la aburi, umple trei sferturi din vas cu apa ( nu mai mult, altfel alimentele intra in contact cu apa) si lasa sa dea in clocot. Micsoreaza apoi flacara la aragaz si pune alimentele in steamer. Foloseste de fiecare data capac pentru vasul in care gatesti. Daca pregatesti mai multe feluri de legume o data, aseaza-le in straturi, punand jos de tot legumele mai tari, care au mai multa nevoie de caldura (de exemplu, morcovii sau cartofii).

Ustensile de bucatarie
Pentru gatitul la aburi, poti folosi fie aparate electrice (steamer), fie site metalice, pe care le poti aseza peste orice alt vas umplut cu apa clocotita. In Orient se folosesc vase din bambus in locul sitelor metalice.

Ce se fierbe la aburi

  • Legumele sunt alimentele care se preteaza cel mai bine la gatitul la aburi. Ele isi pastreaza majoritatea antioxidantilor si vitaminelor, si sunt a doua optiune sanatoasa dupa legumele consumate crude.
  • Pestele si carnea de pui sunt extreme de gustoase daca sunt preparate la aburi. Se pierde o cantitate foarte mica din acizii grasi omega-3 din peste, esentiali pentru sanatatea noastra. Carnea de pui este mai frageda si nu se mai sfarama, asa cum se intampla cand o prajesti in ulei.
  • De asemenea, poti fierbe la aburi orezul, mai ales orezul brun.

Ce avantaje ne aduce gatitul la aburi
1. Se pierde o cantitate mult mai mica de nutrient fata de gatitul prin alte metode. De exemplu, vitamina C si acidul folic se pierd doar in proportie de 15%, fata de 35% prin fierbere in apa.
2. Nu mai mananci gras, de vreme ce nu ai nevoie de ulei/grasime la prepararea mancarii.
3. Nu mai consumi substantele toxice care se elimina prin incalzirea uleiului.
4. Petreci mai putin timp in bucatarie! Nu e nevoie sa mesteci in mancare sau sa ai grija sa nu se lipeasca.

Ce zici? Esti gata sa incerci? Stii vreo reteta buna, ce se gateste la aburi? Spune-ne si noua, in rubrica de comentarii!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s